Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Narazil jsem na příklad, myslím, že je dost triviální, ale nemohu s ním hnout.
Jeden bruslař o hmotnosti m se pohybuje rychlostí v směrem vpravo (
). Druhý bruslař o stejné hmotnosti se pohybuje rychlostí v směrem vlevo (
, jejich trajektorie jsou od sebe vzdálené b. V čase t=0 jsou oba v x=0, kde chytnou tuhou tyč délky b o zanedbatelné hmotnosti. Uvažujme pro t>0 o systému jako o tuhém tělěse. Najdi trajektorii bruslaře, který je v t=0 na souřadnici y=b/2, x=0.
Řešil jsem to tak, že jsem spočetl pomocí momentů sil rotační pohyb pohyb soustavy vůči HMS a zároveň pohyb HMS, právě ten pohyb hmotného středu mi nevychází, ovšem i ten rotační pohyb jsem dostal takovým trochu podfukem. Možná je celá úvaha špatně. Ve výrazu pro sílu, kterou přenesu do HMS straší výraz
, pro t<0 je to 0, ale pro t>0 to nula být nemůže, neb by nevznikla ona dvojice sil.
Mohl by mi někdo nastínit postup, případně mezikroky. Moc děkuji případnému řešiteli.
↑ erore:
hybnost soustavy je nulová, takže těžiště se nebude pohybovat.
moment hybnosti je
když u bruslařů zanedbáváme objem. Takže celý systém bude rotovat s konstatntním 
platí
, kde 

Když zvolíme soustavu souřadnic tak, že bruslař na pozici
se pohybuje vlevo, jeho trajektorie je dána rovnicí
↑ zdenek1:
Moc děkuju, jsem trouba, napsal jsem špatně zadání, ten bruslař, co je uveden jako první se pohybuje rychlostí
(a je v t=0 na souřadnicích
).
Ještě jednou moc se omlouvám a děkuju, pokud si ještě najdete chvilku.