Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady s tímto příkladem: Vzorek železa o hmotnosti 25,0 g a teplotě 14,4 °C je přiložen k 35g kusu zlata o teplotě 64,1 °C. (a) Vypočítejte výslednou teplotu soustavy za předpokladu, že žádné teplo neuniká do okolí. (b) Jaké množství tepla přijme železo? (c) Jaké množství tepla odevzdá zlato?
m(Fe)= 25,0g
t(Fe)= 14,4 °C
m(Au)= 35g
t(Au)=64,1°C
V tabulkách jsem si našla měrné tepelné kapacity:
c (Fe) = 450 J*kg-1*K-1
c (Au)=129 J*kg-1*K-1
přepočítala jsem °C na kelviny:
tedy t(Fe)= 723,15 kelvin
t(Au)=402,15 kelvin
Můžete mi prosím poradit nějaký vzorec přes který se to dá vypočítat?
znám jen vzorec Q=c*m*(t2-t1) a přes něj to asi těžko vypočítám :)
děkuji
Zdravím,
takový vzorec by měl být postačující :-) Pokud označíš výslednou teplotu za t a napíšeš, že "teplo odevzdané" = "teplo přijaté" (tedy jeden kov se ochlazoval z původní na výslednou teplotu, druhý se zahříval z původní na výslednou teplotu). Převod do Kelvinu není nutný, ve vzorci je rozdíl teplot (případně zde se dokazovalo).
↑ Sydnney:
:-) nám s kolegou vyšlo tak. To je úplně stejná úloha, jak jste počítali ve fyzice (cca 7. třída?) do nádoby s vodou o teplotě se přililo vody o teplotě, jaká je výsledná teplota? Můžeš to provést i prakticky.
po opětovném počítání 84,5°C.
při smíchání kusů o teplotách 14 a 61 stupňů? Pokud projdeš poslední témata v sekci, myslím, že je nejvyšší čas přejmenovat sekci na "Alchymie" :-)
↑ jelena:
"Alchymie" by rozhodně tuto sekci lépe vystihla :) Děkuji za vypočítání, protože ve výsledcích mám uvedeno 71,5°C, tak jsem byla ráda, že se 84,5°C k tomu víc blížilo než 28,6°C, i když jenom logicky je vidět, že výsledek nebude správný :)
Jinak jsem očekávala, že výsledek v °C i v Kelvinech by měl vyjít stejně (ta hodnota 84°C mi vyšla, když jsem počítala v kelvinech)
Moc děkuji a přeji hezký večer :)
↑ Sydnney: Nechci ti brát iluze, ale počítal jsem to v Kelvinech a vyšlo mi 301,78 K tedy 28,63°C
Mezi řečí, tvoje převody na Kelviny, které máš v prvním příspěvku, jsou špatně