Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám úkol:
Dokažte, že platí
.
je teplota v Kelvinech (
),
teplota ve
.
Vím, že platí převodní vztah:

Netuším, co se po mně chce. Dokáže mě někdo pošoupnout dát? Děkuji.

Ahoj,
víme, že Celsiova stupnice vychází z té Kelvinovy, jen "vertikálně" posunutá.
O kelvinově stupnici a jeho jednotce víme: že definována dvěma body, a to absolutní nulou, a teplotou trojnýho bodu vody (273,16 kelvinů)
Dále o stupnicích víme, že absolutní jednotka (stupeň) je u obou shodná. Tehdy tedy platí:
. Delta T (rozdíl
je z definice stejného absolutní délky stupně tedy také shodný.

↑ janca361:
Celsiova a Kelvinova stupnice jsou jen různé způsoby, jak zapsat, v jakém stavu je systém. Když někdo chce, abychom dokázali
,
tak po nás chce, abychom ukázali, že pokud máme dva stavy systému, tak jejich teplotní rozdíl v obou stupnicích je číselně stejný.

Fyzika pro gymnázia (Karel Bartuška) napsal(a):
Termodynamická teplotní stupnice má jen jednu základní teplotu. Byla za ni zvolena teplota rovnovážného stavu soustavy led + voda + sytá pára. Tento stav se nazývá trojný bod vod a dohodou mu byla přiřazena teplota T_r=273,16K (přesně). Z této dohody vyplývá definice kelvinu jako základní jendotky soustavy SI:
Kelvin je 1/273,16 díl termodynamické teploty trojného bodu vody.
To jen pro opravdu Wikipedie.
K té definici: Z čeho to vychází?
↑ Pavel Brožek:
Tak teď už tomu nerozumím vůbec :( Dokázala jsem něco nebo ne?

↑ janca361:
(Číselné hodnoty bez jednotky značím složenými závorkami.)
Máme systém ve stavu 1. V Kelvinově stupnici má teplotu
. Jaká bude jeho teplota
ve stupních Celsia?
Dále máme systém ve stavu 2. V Kelvinově stupnici má teplotu
. Jaká bude jeho teplota
ve stupních Celsia?
Teplotní rozdíl mezi stavem 1 a 2 vyjádřený v Kelvinově stupnici je
.
Teplotní rozdíl mezi stavem 1 a 2 vyjádřený v Celsiově stupnici je
.
Tím jsme dokázali, že číselná hodnota teplotního rozdílu je v obou stupnicích stejná.
(V podstatě to napsal už Pietro, ale bez komentáře. Ty jsi postupovala nějak obráceně, nejprve píšeš, že se rozdíly rovnají a pak dojdeš k evidentně pravdivému tvrzení
. Kdyby jsi šla od konce, tak to bude důkaz.)
Když stoupne o 1K, není to to samo co o 1°C, nebo se pletu?
Když řekneme, že teplota stoupla o 1K nebo o 1°C, tak to je to samé.
Asi před rokem jsem zde napsal:
Nedávno jsem si prohlížel učebnici termiky pro SŠ (vydavatelství Prometheus) a měl jsem dojem, že se někdo snažil naházet na hromadu různé informace s tím, že dobrý student (nebo učitel) si už něco vybere. Kromě toho například první odstavec kapitoly 1.7 "Termodynamická teplota" jsem "nepobral", ani když jsem ho přečetl nejméně pětkrát. Co z toho základu si asi může vzít student?
Tuto učebnici již doma nemáme, tak nevím, zda je od Karla Bartušky.

↑ Pavel Brožek:
Jak jsem šla od konce?
Mám dokázat, že platí:
, co je
. Vyjádřím si Kelvinovu teplotu v Celsiově:

Dosadím to za
:
a upravím:
Mě to teda připadá stejný jako to tvoje. Možná moje chyba je v tom, že vycházím, že je to pravdivé (bylo mi to řečeno a věřím, že je). Možná, kdybych to nevěděla, tak postupuju jinak.
↑ medvidek:
Ještě k té učebnici. Mechanika z té řady byla skvělá, ale Molekulová fyzika a termodynamika nic moc. Možná je to tím, že je to spíš teorie.

↑ janca361:
Když něco dokazuješ, nemůžeš vycházet z toho, co dokazuješ. Pokud máme výrok, který chceme dokázat
(v tomto případě výrok V je
) a výrok, který je evidentně pravdivý
(v tomto případě
), chceme ukázat implikaci
, ne
(to jsi udělala ty). Pokud jsou ale všechny úpravy ekvivalentní (tj. v tvém případě
, kde B jsou nějaké výroky, přes které postupujeme k výroku A), tak si z toho můžeme „vybrat“ ty šipky vlevo (
), otočit pořadí (
) a máme důkaz
.