Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte potrebujem pomoct s tymto prikladom
Auto A sa pohybuje rýchlostou 100km/h a po každých 100 km stojí 10 minút. Auto B, ktoré vyštartovalo z toho istého miesta zároven s autom A, sa pohybuje rychlostou 50km/h bez zastávok. Koľkokrát sa zastavilo auto A do okamihu, v ktorom bola vzdialenosť medzi autami 500km??
ja som to počital tak že som si počital zastavky dovtedy dokedy bude medzi autami rozdiel 500km my vyšlo 10 zastavok a učitelka povedala že to mam zle že ma vyjst 12 a že mam počitat pri prvom aute aj tu pauzu 10 minut a teraz neviem ako to mam počitat
↑ dancik10: zkus vyjádřit ty zastávky jako pokles průměrné rychlosti vzhledem k tomu, kdyby nezastavovalo
↑ dancik10: asi mě špatně chápeš, nemůžeš počítat situaci, kdyby to auto nezastavovalo
jak jsem psal, vyjádři si ty zastávky do průměrné rychlosti, takže průměrná rychlost nebude 100km/h, ale míň
napiš sem tvé řešení
↑ dancik10: asi to jsou hodnoty ujeté vzdálenosti podle hodin, ale auto A se nepohybuje (píšu to potřetí) rychlostí 100km/h
↑ dancik10: to přeci není těžké, zkus si to vypočítat, řekni si za hodinu ujede 100 km, pak stojí
hodiny, pak zase jede 100 a pak zase stojí
jak se stanoví jeho průměrná rychlost?
můžeš to samozřejmě dělat tak, že si napíšeš hodnoty podle hodin, ale ty u auta A nebudou 100, 200 ....
↑ dancik10: čekáš ode mě výsledek, nebo návod?
stanovení průměrné rychlosti auta A:
auto A ujede 100 km (to mu trvá 1 h) a pak stojí
, prům. rychlost se vypočítá jako ujetá vzdálenost lomeno čas (u tohoto případu to je 100 km a
)
Podle mne má úloha dvě řešení.
Poprvé se auto A vzdálí od auta B o 500 km v době 13 a 2/3 hodiny od startu (to bude mít za sebou 11 zastávek), podruhé auto B dojede auto A na tuto vzdálenost v době, když bude mít zrovna 12 zastávku. To bude 14 hodin po startu.