Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2011 12:14

Zlatohlavok
Reputace:   

Druh derivácie

Ahojte, mám tu dva typy derivácie:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-11/14395_deriv.jpg

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-11/14411_deriv2.jpg

Chápem čo je tam počítané, akurát mám otázku, prečo sa v prvom príklade ešte k derivácí podielu nepoužila terivácia súčtu ako v druhom?

Konkrétne mám na mysli sin 2x prečo nie je ako (sin)`2x + sin (2x)`

A ešte mám jednu otázku, prečo v prvom príklade v poslednom kroku v čitateli je v zátvorke  (sin2x - 1) , namiesto -1 nemalo by byť e∧sin2x ? či to je to isté?

Ďakujem pekne za vysvetlenie.

#2 18. 11. 2011 12:40 — Editoval Rumburak (18. 11. 2011 12:55)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Druh derivácie

↑ Zlatohlavok:
Ahoj.  Nevím, zda jsem Tvé dotazy pochopil správně - jsou v nich některé nepřesnosti.

Důvody, proč daná úloha má určitý výsledek a ne jiný (který by se nám možná více líbil) jsou obsaženy v jejím výpočtu.
Podobně důvody, proč tvrzení určité matematické věty je takové, jaké je, a ne jiné, jsou obsaženy v jejím  důkazu.

Příjmeme-li vzorec  $(u\cdot v)' = u'\cdot v + u\cdot v'$ (jehož platnost pro funkce u, v mající vlastní derivace je dokázána),
pak pomocí něho (a některých dalších známých vzorců) odvodíme 

$\left(\frac{u}{w}\right)' = (u\cdot w^{-1})' = u'\cdot (w^{-1})   +   u\cdot (w^{-1})'  =   u'\cdot (w^{-1})   +   u\cdot(-1)\cdot w^{-2}\cdot w' $ ,

což po algebraické úpravě dává

$\left(\frac{u}{w}\right)' = \frac{u'\cdot w - u\cdot w'}{w^2}$ .

EDIT.

Odpověď na druhou otázku plyne ze vrozce  c*a - c*b  =  c*(a - b)        ... "*" jsem označil násobení .

#3 18. 11. 2011 12:43

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

ani v jednom nie je derivácia súčtu neviem kde v druhom vidíš deriváciu súčtu ani neviem prečo by tam mala byť keď tam žiadny súčet nie je
-1 je dobre,lebo $\frac{-2\mathrm{e}^{\sin{\left(2x\right)}}\cos{\left(2x\right)}}{2\mathrm{e}^{\sin{\left(2x\right)}}\cos{\left(2x\right)}}=-1$

MATH IS THE BEST!!!

#4 19. 11. 2011 00:50

pf
Reputace:   

↑ jarrro:
Obávám se, že původní tazatel měl na mysli, proč se nepoužila derivace SOUČINU (nikoli součtu), neboť se zřejmě domnívá, že v prvním příkladě ten exponent sin 2x je součin:

Zlatohlavok napsal(a):

Rád bych se ve svém odhadu mýlil.

#5 19. 11. 2011 09:39 — Editoval ((:-)) (19. 11. 2011 09:43)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ Zlatohlavok:

Ahoj.

sin2x   n i e   j e    súčin. (pomýlil  si si asi naozaj termín  súčet a súčin).

sin2x  je iba sinus  niečoho, čo je iné ako x, ide teda o zloženú funkciu a tá sa derivuje najprv ako sinus niečoho a výsledok sa násobí deriváciou toho niečoho:

(sin2x)´ = (sin2x)´* (2x)´ 

derivácia sinusu je kosínus, derivácia 2x je 2, teda výsledok:

(sin2x)´ = (sin2x)´* (2x)´ = 2cos2x

V zadaní máš derivovať sinus - nie súčin.

Súčin by bol napríklad:  2x*sin2x

Zápatí