Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám tu dva typy derivácie:

Chápem čo je tam počítané, akurát mám otázku, prečo sa v prvom príklade ešte k derivácí podielu nepoužila terivácia súčtu ako v druhom?
Konkrétne mám na mysli sin 2x prečo nie je ako (sin)`2x + sin (2x)`
A ešte mám jednu otázku, prečo v prvom príklade v poslednom kroku v čitateli je v zátvorke (sin2x - 1) , namiesto -1 nemalo by byť e∧sin2x ? či to je to isté?
Ďakujem pekne za vysvetlenie.
↑ Zlatohlavok:
Ahoj. Nevím, zda jsem Tvé dotazy pochopil správně - jsou v nich některé nepřesnosti.
Důvody, proč daná úloha má určitý výsledek a ne jiný (který by se nám možná více líbil) jsou obsaženy v jejím výpočtu.
Podobně důvody, proč tvrzení určité matematické věty je takové, jaké je, a ne jiné, jsou obsaženy v jejím důkazu.
Příjmeme-li vzorec
(jehož platnost pro funkce u, v mající vlastní derivace je dokázána),
pak pomocí něho (a některých dalších známých vzorců) odvodíme
,
což po algebraické úpravě dává
.
EDIT.
Odpověď na druhou otázku plyne ze vrozce c*a - c*b = c*(a - b) ... "*" jsem označil násobení .
↑ jarrro:
Obávám se, že původní tazatel měl na mysli, proč se nepoužila derivace SOUČINU (nikoli součtu), neboť se zřejmě domnívá, že v prvním příkladě ten exponent sin 2x je součin:
Zlatohlavok napsal(a):
Rád bych se ve svém odhadu mýlil.
↑ Zlatohlavok:
Ahoj.
sin2x n i e j e súčin. (pomýlil si si asi naozaj termín súčet a súčin).
sin2x je iba sinus niečoho, čo je iné ako x, ide teda o zloženú funkciu a tá sa derivuje najprv ako sinus niečoho a výsledok sa násobí deriváciou toho niečoho:
(sin2x)´ = (sin2x)´* (2x)´
derivácia sinusu je kosínus, derivácia 2x je 2, teda výsledok:
(sin2x)´ = (sin2x)´* (2x)´ = 2cos2x
V zadaní máš derivovať sinus - nie súčin.
Súčin by bol napríklad: 2x*sin2x