Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky mohl by mi někdo pomoct s tímto příkladem nevím si s ním rady
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí
pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 18 přístrojů je tři
potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje
zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout
jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor nebude muset prohlédnout více než 15 přístrojů?
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout všech 18 přístrojů?
Předem díky za pomoc.
1) Kontrolor bude stroje kontrolovat v jednom z 18! pořadí, a nás zajímají
a) pořadí, kde se všechny vadné stroje vyskytují do 15 pozice (včetně)
b) pořadí, v nichž se vadný stroj vyskytuje na poslední 18. pozici
2) Pravděpodobnost spočítáme takto:
a) (# permutací, kde se všechny vadné stroje vyskytují do 15 pozice (včetně))/(# všech permutací)
b) (# počet permutací, kde se na 18. pozici vyskytuje vadný stroj)/(# všech permutací)
O bodu b) lze uvažovat i následovně: Když už zkontroloval 17 strojů a našel 3 špatné, tak poslední stroj kontrolovat nemusí. Pokud po kontrole 17 strojů našel pouze 2 špatné, tak poslední stroj také kontrolovat nemusí, protože je nutně špatný. Tedy nikdy nemusí kontrolovat všech 18 strojů a pravděpodobnost je 0.
Přátelé,já mám ve svém úkolu tohle zadání:
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí
pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 21 přístrojů je tři
potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje
zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout
jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor nebude muset prohlédnout více než 18 přístrojů?
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout všech 21 přístrojů?
Mně u a) vyšlo suverénně 0.6135 a u b) 0.1429 (zaokrouhluje se na 4 des.místa) a jak počítám, tak počítám, pořád to mám špatně.
Víte si teda někdo s tímhle rady? Snažně prosím o radu. Děkuji moc.
↑ daviddynamo:
b) Vyšlo mi to stejně tj. 1/7, proč si myslíte, že je to špatně? (alternativně, jak už jsem psal, lze argumentovat takto: když už zkontroloval 20 strojů a našel pouze 2 vadné, tak ten 21. musí být vadný, tudíž ho prohlížet nemusí => nikdy tedy nemusí prohlížet všech 21 strojů, tj. pravděpodobnost je 0)
↑ radekm:
výsledky se zadávají do moodlu, kde Vám to hned vyhodí výsledek. Mně to však u odpovědi a) i b) nahlásilo chybný výsledek...
PS a) mám dobře? :-)
Děkuji moc za ochotu.
↑ radekm:
To by mě zajímalo, kde je zakopaný pes, když obě dvě odpovědi mám správně (snad) ... :-) výsledek do moodlu taky zadávám správně...
b)nedalo by se to řešit, tak že na první dva pokusy vytáhne ten vadný stroj , na dalších 18 vytáhne všechny dobré a na poslední zase ten vadný?
řešil bych to takto:
(3/21)*(2/20)*(18/19)*(17/18)*(16/17)*(15/16)* ... *(3/4)*(2/3)*(1/2)*(1/1)
modrý jsou ty co sou vadný
↑ radekm:
může to být klidně i 4. a 11. nebo 6. a 16. na to nezáleží, výsledek je vždy stejný, mě jde jen o to, jestli toto řešení je správně?
Ahoj všem,
než jsem se rozhodla požádat o pomoc, přečetla jsem snad všechny příspěvky na podobné téma.
Dle toho jsem se snažila i přijít k výsledku.
Mám příklad:
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 20 přístrojů je tři potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor nebude muset prohlédnout více než 17 přístrojů?
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout všech 20 přístrojů?
Výsledek:
a) 0,5965
b) 0,1053
Označuje mi to jako špatné odpovědi. Jsem z toho jelen. Prosím o nějaké vystvětlení. Moc děkuji :)
↑ anavim:
b) vysvetlil Radekm - pravdepodobnost je 0
jak pocitate to a)? Neco k tomu pise Radekm na zacatku vlakna, ale kdyz treba bude prvnich 15 pristroju O.K. tak jsme taky nasli ty tri vadne.
↑ kaja.marik:
Počítala jsem podle toho, co radek napsal, takže:
17*16*15*17!/20!, vychází mi 0,59649...., mám zakrouhlit na 4desetinné místa, což to je maličkost.
Někdo již stejný příklad řešil a vyšlo mu to samé.
Nějak jsem nepochopila asi velmi zásadní věc: proč je u b pravděpodobnost 0? Mě příjde velmi logické, že je můžu všechny prozkoumat, než najdu ty vadné.
V tomuto oboru jsem začátečník, ale snažila jsem se vše možné přečíst, než jsem tady žádala o pomoc.
Proste nemusi nikdy prohlizet 18-ty pristroj. Vi ze spatne byly celkem tri, vi kolik spatnych nasel a podle toho se domysli, jak je to s tim poslednim. Zkuste si to treba na osmnacti sirkach (tri nalomte).
Dobrý den,
Můj příklad zní :
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 19 přístrojů je tři potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout právě 16 přístrojů?
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolorovi stačí prohlédnout pouze tři přístroje?
Podle tohoto vlákna jsem si poradil s a), ovšem netuším jak vyřešit b).
Prosím o pomoc, děkuji.
Jestli umíš spočítat, že bude muset prohlédnou právě 16 přístrojů, spočítej, že bude muset prohlédnout právě 3 přístroje. To je to samé, jako kdyby mu stačily prohlédnout 3 přístroje. :)