Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
S LukasM jsme se dobrali k výsledku (x,y,z) = (1,2,3)
Je tedy konečným řešením toto: soustava má nenulové řešení tzn. je LZ nebo, jak tam ještě jinak někdo z vás přispěvovatelů psal: netriviální kombinace daných vektorů, která je rovna nulovému vektoru tzn je LZ .... je to tak správně?
To by znamenalo, že ani jedna z těch zadaných soustav nebyla LN.
Mohli byste mi, prosím, někdo napsat nějakou soustavu 3 vektorů, které jsou 100% LN, abych si to mohla zkusit taky vypočítat.
Děkuji.
Moc to zesložiťujete... Prostě vypočítáte h(A) a pokud je h(A)<m, pak jsou LZ... po převedení do odstupňovaného tvaru a vhodného proházení řádků (nemá vliv na hodnost matice, tudíž ani na LZ/LN) vyjde :
2 -3 4 -5
0 1 -2 3
0 1 -2 3
2. řádek je LK 3. řádku, takže h(A) = 2 < m=3
Jsou LZ
↑ elementary:
zdravím a děkuji, trochu jiný pohled na efektivní řešení nabízí i kolega Kondr v 8. příspěvku.
Ahojte, téma jsem od začátku pročítal a všechny řešení příklady jsem si úspěšně prošel. Jedno mi ale vrtá hlavou. Jak je to s tou zaměnitelností řádků a sloupců pří zápisu vektorů do matice? Protože hned u prvního vlastního jednoduchého příkladu jsem narazil.
u = (1,4,2)
v = (3,2,2)
při zápisu vektorů do řádků jsem postupoval takto:
1 4 2 ~ 1 4 2
3 2 2 0 -5 -2
h(A)=2
m=2 => LN
ale při zápisu do sloupců:
1 3 1 3
4 2 ~ 0 -5
2 2 0 -2
h(A)=2 ... což je zřejmě správně, platí-li, že hodnost matice se nemění při zápisu v řádcích nebo sloupcích
ale m=3 => LZ
předem díky za vysvětlení co dělám nebo co chápu špatně
Ano, hodnost matice se jejim transponovanim opravdu nemeni.
Pokud jde o (ne)zavislost vektoru, tak tam musis postupovat podle definice. Tudiz si ty vektory nemuzes mezi sebou scitat a nasobit, jak se ti bude chtit. Tim, ze jsi to napsal do sloupcu jsi ztoho udelal 3 vektory a 3 dvoudimenzionalni vektory proste linearne zavisle budou.
↑ Martino:
Uvedom si co znamena hodnost matice je 2.
To znamena ze vektorovy priestor vytvoreny z riadkov matice je dim 2
ako aj vektorovy priestor vytvoreny zo stlpcov matice je tiez dim 2
A to si aj ukazal v tvojom priklade.
SUK: rozumím, to dává smysl, jakože zdálo se mi, že to nebude uplně OK, že se tím dostanu do dvou dimenzí, ale jak z toho tedy ven? nějak mi pořád nedochází, na základě čeho na té minulé stránce mohli korektně ty vektory vkládat do sloupců a když v mém příkladu vložim vektory do sloupců, tak to nejde?
vanok: díky za připomínku, taky dobré si uvědomit
EDIT: a analogicky, když jsem ty příklady z první strany zkoušel spočítat se zadáním vektorů do řádků, tak mi taky hodnost samozřejmě vyšla správně, ale zase jsem si nevěděl rady, jak z toho určit ty 'x,y,z' ... protože to prostě zase mělo moc sloupců
↑ Martino:
Máš n vektorů. Pokud je dimenze jejich lineárního obalu rovna n, jsou lineárně nezávislé. Pokud je menší, jsou lineárně závislé (vyšší být nemůže). No, a dimenze lineárního obalu = hodnost obou těch matic. Jinými slovy, je to přesně tak jak to napsal vanok, a opravdu bylo dobré si to uvědomit.
Koeficienty nulové LK z toho transponovaného tvaru nezjistíš. Pokud je potřebuješ, tak to udělej pořádně, tedy vyjdi z duchu rady ↑ SUK: z definice lineární nezávislosti - popsáno třeba tady.
Stránky: 1 2