Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2011 22:44

Lefina
Zelenáč
Reputace:   

Statistika příklad na vzorec POISSON (asi)

Dobrý den,
moc prosím o pomoc, nevím si rady s příkladem ze statistiky, jsem na dálkovém studium.

Do galerie přijde za hodinu v průměru 10 návštěvníků.
a) jaká je pravděpodobnost, že příští hodinu přijde právě tento počet návštěvníků?

b) Kolik návštěvníků lze očekávat během příštích 30 minut, víme-li, že v předcházející půlhodině galerii nikdo nenavštívil?

Moc prosím někoho šikovného a chytrého, děkuji Martina

#2 24. 11. 2011 23:49

radekm
Reputace:   11 
Web

Re: Statistika příklad na vzorec POISSON (asi)

Ano, jedná se o Poissonův proces a počet příchodů v určitém časovém intervalu se řídí Poissonovým rozdělením.

a) Stačí dosadit do vzorce.

b) V Poissonově procesu platí, že výskyty událostí v nějakém časovém intervalu nezávisí na výskytech událostí před tímto intervalem (někdy se říká, že Poissonův proces je bez paměti). To znamená, že informace, že v předcházející půlhodině galerii nikdo nenavštívil, je k ničemu.

#3 26. 11. 2011 13:58

Lefina
Zelenáč
Reputace:   

↑ radekm:

Děkuji za odpověď, ale nechápu tedy, co mám jako odpověď uvést na tu druhou otázku, já bych uvedla, že když během hodiny má přijít 10 lidí a během 30 minut nepřišel nikdo, tak během dalších 30 minut by mělo přijít 10 lidí, je to správně??? Nebo během 30 minut mělo přijít 5 lidí a nepřišlo, takže v dalších 30 minutách má přijít dalších 5??? Prosím ještě o posouzení této úvahy a děkuji moc moc moc Martina

#4 27. 11. 2011 10:06

radekm
Reputace:   11 
Web

↑ Lefina:

Děkuji za odpověď, ale nechápu tedy, co mám jako odpověď uvést na tu druhou otázku, já bych uvedla, že když během hodiny má přijít 10 lidí a během 30 minut nepřišel nikdo, tak během dalších 30 minut by mělo přijít 10 lidí, je to správně???

Ne, tohle správně není. Protože se ty intervaly nepřekrývají, tak počty výskytů v jednom intervalu nezávisí na počtech výskytů ve druhém intervalu a naopak.

Nebo během 30 minut mělo přijít 5 lidí a nepřišlo, takže v dalších 30 minutách má přijít dalších 5???

To je správně.

#5 22. 11. 2012 19:27 — Editoval viv (22. 11. 2012 19:49) Příspěvek uživatele viv byl skryt uživatelem viv. Důvod: Vyřešeno

Zápatí