Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

ahoj
nevím si rady s ![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty } [\sqrt[4]{n^{4}+4n^{3}}-n]$](/mathtex/17/171a9bad1111fd3a015317e30181851e.gif)
značí celou část
problém je,že standartně se limity s celou částí počítají přes dva policajty
a vyuzije se tohoto vztahu(který mi najde ty dve policajto-posloupnosti)
,kde x patří do R
JENOMže takto vytvoření policajti k mojí posloupnosti mají oba jinčí limitu-0 a 1...takže mi je to úplně nanic..
výsledek má být nula...
děkuju moc za pomoc

dobře...
vytknu si z odmocniny n na 4 a dostávám![kopírovat do textarea $n\sqrt[4]{1+4/n} -n$](/mathtex/71/71100b148d6ccbe8bb2f77c1adff49c4.gif)
to bude vždy kladné,protože ta odmocnina bude vždycky o trošinku větší než jedna
a k čemu přesně mi to je,vědet,že posloupnost uvnitř celé části bude vždy kladná?

aha
postup je asi takto...
vypočíta se jen orientacne limita te fce uvnitr....coz bude 1
dle definice,existuje takove nnula od ktereho vsechny cleny budou v libobolne malem okoli
tak cloveka napadne,jestli nahodou ta posloupnost neni vzdy mensi nez jedna....a ona taky je...
tim padem cela ta posloupnost s celou casti je konstatni-nulova...tim padem ma limitu 0
↑ armorgrief:
Odpověď na tuto otázku bude zřejmá, až spočítáš tu limitu z f(n).
Stránky: 1