Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2011 17:30

TehTox
Reputace:   

p-st hody kostkou

Mám trošku problém s úvahou o příkladu z petákové. (170/8)

Hodíme třikrát kostkou. Vypočítejte pravděpodobnost, že při prvním, nebo při druhém, nebo při třetím hodu padne sudé číslo?

Výsledek $\frac{7}{8}$.

Mohl by někdo prosím osvětlit postup?

• (téma jako vyřešené označil(a) TehTox)

#2 25. 11. 2011 17:43

TehTox
Reputace:   

Re: p-st hody kostkou

tak už mě to asi koplo, ale pořád se mi to zadání zdá nešikovné :/ Uvažuji správně, když si myslím že je to takto?

První hod sudé číslo + první hod liché, druhý hod sudé + první a druhý liché a třetí hod sudé číslo?
čili $P(A) = \frac{1}{2}$, $ P(B) = \frac{1}{4}$,$P(C) = \frac{1}{8} $
$P(D) = P(A+B+C) = \frac{7}{8} $ ?
Mimochodem, je zápsi $P(A+B+C)$ správný?

#3 25. 11. 2011 22:36

marnes

↑ TehTox:

No já bych řešil doplnˇkem, jelikož zadaná situace se skládá z mnoha situací, ( sudá jen jednou, nebo sudá 2x, ale i sudá na všech)ale negace této věty pracuje jen s jedinou možností a to je, že při třech hodech nepadne nikdy sudé číslo.

že nepadne poprvé je 1/2 a zároveň podruhé 1/2 a zároveň potřetí 1/2. Zároveň je násobení, takže výsledek je 1/8. Ale byla to negace zadaného problému, takže výsledek je zbytek do jedničky, tudíž 1-1/8=7/8

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 26. 11. 2011 16:13

TehTox
Reputace:   

Vím, že mám sebecharakteristiky zakázané, ale stejně jsem kokot, že mě to nenapadlo.

Zápatí