Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2011 19:24 — Editoval ektomorf (27. 11. 2011 19:27)

ektomorf
Reputace:   

Součinitel smykového tření

Zdravím,
Naměřil jsem hodnoty při tzv. "určení součinitele smykového tření". Z těchto hodnot nyní musím vypočítat absolutní a relativní chybu + součinitele smykového tření.

Moc nevím jak nato, tak proto prosím, aby jste mi pomohli.
Zde je obrázek, jak celý pokus vypadá:

Zde je vzor jak má vypadat tabulka, jenže ji nechápu. (x=délka stupnice na siloměru; s=dráha posunu tělesa; F=síla natažení siloměru; f ani delta f nevím co znamenají)

Můžete mi prosím Vás někdo pomoci, jak to udělat? Nevím co znamená f ani delta f. Nevím z čeho vypočítat aritmetický průměr. Nevím co znamená dole v tabulce -> f+. ...Vzorečky mám napsané, akorát nevím jak je to s tím zaokrouhlováním.

Za každou pomoc velmi předem děkuji.

#2 27. 11. 2011 20:37

ektomorf
Reputace:   

Re: Součinitel smykového tření

Byl bych velmi rád, kdyby jste mi s tím alespoň trochu pomohli. Stačí když napíšete co víte :).
Díky moc.

#3 27. 11. 2011 20:48

janca361
.

$f$ je součinitel smykového tření ;) $\Delta f$ je rozdíl $f$ a $d(f)$. Nejspíš chyba.

#4 27. 11. 2011 22:11

MarekZ
Zelenáč
Místo: Pardubice
Reputace:   

No tak jestli jste to dělali o laborkách, tak IMHO by  jsi mel jeste vedet hmotnost toho telesa ktery si posouval. Pak $\frac{F_{1}}{Fg}=f$ kde F1 je síla z toho siloměru. Tady po tohle si nejsem jisty jak mas spocitat to$f$ .

Potom co se tyce tech odchylek je to uz jednoduché. V tom sloupecku kde mas to $f$(soucinitel smykoveho treni) dostanes nekolik hodnot a z tech udelas aritmeticky prumer($f_{p}$). V tom sloupci vedle($\delta f$) budes vzdy vypisovat rozdil kazdeho $f$ od toho prumeru $f_{p}$, ale v absolutni hodnote. Dole pod vsemi temi $\delta f$ udelas jejich aritmenticky prumer$f_{o}$ a to je absolutni odchylka. Výsledek je tedy $f_{p\ }\pm f_{o}$. relatvní odchylka se pak vypočítá jako $\frac{f_{o}}{f_{p}}*100\% $ a vyjde ti v procentech.
Snad jsem to napssal trochu srozumitelne, bylo to narychlo.

#5 28. 11. 2011 19:54 — Editoval ektomorf (28. 11. 2011 19:54)

ektomorf
Reputace:   

Díky za vysvětlení. Fg = 1,5N ...A jak je to prosím Vás s tím zaokrouhlováním? Čili zaokrouhluje se vždy nahoru.. co je tím myšleno?

Mohl by prosím někdo stručně znázornit na příkladu?
Děkuji.

Zápatí