Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2011 19:24 — Editoval ektomorf (27. 11. 2011 19:27)

ektomorf
Reputace:   

Součinitel smykového tření

Zdravím,
Naměřil jsem hodnoty při tzv. "určení součinitele smykového tření". Z těchto hodnot nyní musím vypočítat absolutní a relativní chybu + součinitele smykového tření.

Moc nevím jak nato, tak proto prosím, aby jste mi pomohli.
Zde je obrázek, jak celý pokus vypadá:

Zde je vzor jak má vypadat tabulka, jenže ji nechápu. (x=délka stupnice na siloměru; s=dráha posunu tělesa; F=síla natažení siloměru; f ani delta f nevím co znamenají)

Můžete mi prosím Vás někdo pomoci, jak to udělat? Nevím co znamená f ani delta f. Nevím z čeho vypočítat aritmetický průměr. Nevím co znamená dole v tabulce -> f+. ...Vzorečky mám napsané, akorát nevím jak je to s tím zaokrouhlováním.

Za každou pomoc velmi předem děkuji.

#2 27. 11. 2011 20:37

ektomorf
Reputace:   

Re: Součinitel smykového tření

Byl bych velmi rád, kdyby jste mi s tím alespoň trochu pomohli. Stačí když napíšete co víte :).
Díky moc.

#3 27. 11. 2011 20:48

janca361
.

$f$ je součinitel smykového tření ;) $\Delta f$ je rozdíl $f$ a $d(f)$. Nejspíš chyba.

#4 27. 11. 2011 22:11

MarekZ
Zelenáč
Místo: Pardubice
Reputace:   

No tak jestli jste to dělali o laborkách, tak IMHO by  jsi mel jeste vedet hmotnost toho telesa ktery si posouval. Pak $\frac{F_{1}}{Fg}=f$ kde F1 je síla z toho siloměru. Tady po tohle si nejsem jisty jak mas spocitat to$f$ .

Potom co se tyce tech odchylek je to uz jednoduché. V tom sloupecku kde mas to $f$(soucinitel smykoveho treni) dostanes nekolik hodnot a z tech udelas aritmeticky prumer($f_{p}$). V tom sloupci vedle($\delta f$) budes vzdy vypisovat rozdil kazdeho $f$ od toho prumeru $f_{p}$, ale v absolutni hodnote. Dole pod vsemi temi $\delta f$ udelas jejich aritmenticky prumer$f_{o}$ a to je absolutni odchylka. Výsledek je tedy $f_{p\ }\pm f_{o}$. relatvní odchylka se pak vypočítá jako $\frac{f_{o}}{f_{p}}*100\% $ a vyjde ti v procentech.
Snad jsem to napssal trochu srozumitelne, bylo to narychlo.

#5 28. 11. 2011 19:54 — Editoval ektomorf (28. 11. 2011 19:54)

ektomorf
Reputace:   

Díky za vysvětlení. Fg = 1,5N ...A jak je to prosím Vás s tím zaokrouhlováním? Čili zaokrouhluje se vždy nahoru.. co je tím myšleno?

Mohl by prosím někdo stručně znázornit na příkladu?
Děkuji.

Zápatí