Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 14. 08. 2008 22:22

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Rozdělení kruhového ostrova

Zdravím všechny.

Před lety jsem se snažil vyřešit následující úlohu, k níž se občas vrátím, ale nikdy se nedoberu uspokojivého výsledku. Nějak jsem se na to upnul, byl bych vyloženě š?astný, kdyby mi s tím někdo pomohl:

Na kruhovém ostrově o poloměru r žijí dva obyvatelé. Jeden z nich má kozu, která spásá celý povrch ostrova. Druhému to vadí a chce ostrov rozdělit na dvě části o stejné ploše. Navrhnul tedy prvnímu, a? zapíchne do středu ostrova kolík a přiváže kozu na tak dlouhý provázek, aby koza mohla spásat jen polovinu povrchu ostrova. Takovéto řešení se samozřejmě prvnímu nelíbí, protože by neměl přístup k pobřeží ostrova. Dohodli se tedy tak, že kolík zapíchnou na pobřeží ostrova. Bohužel ale neumí vypočíst délku R provázku tak, aby bylo rozdělení plochy 1:1. Můžete jim pomoci?

Problém nemám v analytickém výpočtu určitého integrálu od 0 do R (který se musí rovnat poloviční ploše ostrova), ale v tom, že z výsledku neumím vyjádřit poloměr R. Možná existuje nějaké elegantnější řešení vedoucí k explicitnímu vyjádření hledaného poloměru. Za řešení bych považoval i důkaz, že takové vyjádření neexistuje.

Udělejte mi někdo radost ... prosím!
M.

#2 14. 08. 2008 22:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Rozdělení kruhového ostrova

↑ medvidek:

Zdravím :-)

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1447 - tady se to řešilo. Mužeš případně "oživit" téma.

Hodně zdaru a radosti :-)

#3 15. 08. 2008 03:56

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Rozdělení kruhového ostrova

Děkuji za odkaz, Jeleno,

jsem zelenáč a nevěděl jsem, že se to již řešilo jinde, i když z mého pohledu ne uspokojivě. Pokusil jsem se tedy to téma tam oživit.

Já i Kondr jsme dospěli ke stejnému výsledku trochu jiným postupem. Oba jsme vlastně dostali jednu rovnici o jedné neznámé, kterou lze samozřejmě vyčíslit numericky, např. iteračním postupem.

Můj problém ale zůstává naprosto stejný. Nenajde někdo nějaké elegantnější řešení vedoucí k EXPLICITNÍMU vyjádření hledaného poloměru R či úhlu alfa? Za řešení bych považoval i důkaz, že analytické vyjádření neexistuje!

Děkuji za každý tip
M.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech