Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2011 15:26

Erendil
Zelenáč
Reputace:   

Teorie grafů - isomorfismus

Zadání: Určit které z grafů jsou isomorfní, viz obrázek.

Vždycky jsem podobné příklady dělal tak, že jsem si nakreslil Hamiltonovské cyklus, potom do něho doplnil hrany a podle těchto cyklů už jsem poznal které jsou isomorfní a které ne. Ale u grafu G1 a G2 buď Hamiltonovský cyklus není nebo ho nemůžu najít. Můžete mi prosím poradit jestli je tak kterými vrcholy vede a pokud není tak jak jinak se to dá ověřit? Předem děkuju.

#2 30. 11. 2011 21:39

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Teorie grafů - isomorfismus

Erendil napsal(a):

Vždycky jsem podobné příklady dělal tak, že jsem si nakreslil Hamiltonovské cyklus, potom do něho doplnil hrany a podle těchto cyklů už jsem poznal které jsou isomorfní a které ne. Ale u grafu G1 a G2 buď Hamiltonovský cyklus není nebo ho nemůžu najít. Můžete mi prosím poradit jestli je tak kterými vrcholy vede a pokud není tak jak jinak se to dá ověřit?

Tak to jste doposud měl štěstí na grafy, které byly hamiltonovské.
Grafy $G_1$ ani $G_2$ takový cyklus neobsahují.
Jak to ověřit? Těžko, jedná se obecně o problém, pro který není znám polynomiální algoritmus. V tomto konkrétním případě bych si uměl představit několik zdůvodnění, ale ani jedno "triviální" s využitím probraných pojmů. Pro úspěšné řešení ZADANÉHO příkladu to není potřeba. Stačí ověřit nebo vyvrátit existenci jednotlivých isomorfismů.

#3 30. 11. 2011 21:59

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Teorie grafů - isomorfismus

Patří mezi naše projekty, přesouvám.

Zápatí