Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň.
Mám zhruba 27 miestne číslo ktoré vždy končí číslom 252950. Dve cifry pred 252950 mám zvoliť tak aby po delení číslom 97 bol zvyšok 1.
Ide o počítanie kontrolného súčtu pre portugalský IBAN http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio … unt_Number
Nedarí sa mi vymyslieť sposob ako určiť tento kontrolný súčet.
Vzal bych si to číslo, na ta dvě místa před 252950 dal nuly a spočítal bych zbytek po dělení 97, tj. . Pak bych si snadno spočítal, že . Takže když si vezmu dvouciferné číslo , tak bude . A já tedy chci . Protože číslo inverzní k číslu 27 je 18 (), vynásobím jím rovnost a dostanu
Stačí mi tedy spočítat a přičíst k tomu vhodný násobek 97, aby n bylo kladné dvojciferné číslo.
↑ Pavel Brožek:
Ďakujem za nakopnutie. Neviem ako to je matematicky. V počítači to funguje tak, že -1 mod 97 = -1 a teda bolo potrebné upraviť výpočet tak, že n = (18 * ((1 - z + 97) mod 97)) mod 97