Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny. Mohl by mi někdo prosím poradit? Nevím si rady s tímto.
Mám dvě kružnice dané středem a poloměrem. např.
a mám určit průsečíky kružnic.
Šel jsem na to tak, že jsem si vypočítal délku úsečky AB vedoucí ze středu do středu tedy
a teď jsem chtěl spočítat úhel beta v trojúhelníku ABC, kde C je průsečík kružnic. To bych použil pak při zjištění velikosti výšky trojúhelníku. Z výšky bych pak určil souřadnice průniku kružnic. Myslíte, že je to takto možné? Problémem je to provedení toho všeho, nějak nevím jak na to. Díky za každý nápad.
↑ lukasgal:
Veľmi Ti nepomôžem... Robila by som klasické stredové rovnice kružníc a hľadala by som ich prienik...
Geogebra hovorí toto:
Lidičky, prosím pomoc. Pořád se v tom plácám a nemůžu se dobrat výsledku. Stále se mi nedaří spočítat ty dvě rovnice.
a 
Vyjádřil jsem si z první rovnice
a dosadil do druhé. Tam mi to vyšlo
Kořeny y jsem počítal
Tak nevím, kde dělám chybu. Moc díky.

↑ lukasgal:
Zkusil bych
za
dosadíme jedna
za x dosadíme
a řešíme iracionální rovnici

bych vynásobil 4
rozdělil
dosadil
umocnil, pozor na pravé straně dvojčlen!!! a řešil a vychází!!

↑ lukasgal:
No a je to. Vyřešíš kvadratickou a jak už jsem několikrát psal, tak to vychází stejně jako stroji
↑ lukasgal:
Ahoj.
1600 - 1 = 1599 a nie 1559, ako máš Ty... :-)
A ešte jedna poznámka, ale v predvedenom riešení nemala vplyv, lebo nakoniec sa umocňovalo:
Myslím, že ak
, tak vo všeobecnosti n e p l a t í, že
, má byť