Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ joker:
Zdravím :-)
použiješ vzorce pro aritmetickou posloupnost a dosadiš to, co máš ze zadání, trochu úprav:
levou a pravou stranu podelit 37, vynasobit 6 a otevrit zavorky, hledas neznamou a_1.
OK?
Editace: opravila jsem, co jsem omylem odmazala pri kopirovani.
Editace 2: další příspěvek od kolegy (no to si troufám, že :-) musixx, kterého rovněž zdravím, má daleko větší systematizační hodnotu, než to mé polopatické povídaní (ale snad také poslouží) - neviděla jsem nikoho online, tak jsem to naklepala.
Aritmetickou posloupnosti budeme znacit posloupnost,
kde je fixni cislo
pro vsechna
.
Dale budeme
znacit soucet prvnich clenu teto posloupnosti. Shodujeme se ve znaceni? Asi ano...
Jako parametry takove posloupnosti nam teda muzou slouzit a
. Celou posloupnost si pak lze predstavovat jako
Pak mame.
Zde jsem pouzil vzorecek pro soucet , ktery zde nebudu primo odvozovat (pro vsimave: jednu z moznych uvah udelam stejne na konci tohoto prispevku). Jen upozornuju, ze v citateli mam
proto, ze suma jde jen do
.
Ted uz jen dosadim 37:,
odkud je .
Nebot pro
, tak
.
-------------------------------------------------------------
Druha moznost reseni, vysvetlena spise intuitivne: Staci si uvedomit, ze budu-li v aritmeticke konecne posloupnosti scitat prvni clen s poslednim, druhy s predposlednim, treti s predpredposlednim a tak dale, tak tyto soucty budou stale stejne. Vezmu-li teda polovinu souctu napriklad prvniho a posledniho clenu, dostavam tak jakysi "prumerny clen". No a ten vynasobeny poctem clenu musi dat cely soucet. Cela uvaha funguje jak pro sudy, tak pro lichy pocet clenu.
Ted uz si jen staci uvedomit jiz vyse napsane pro
a mame:
,
odkud . No a
se uz dopocita stejne jako vyse.