Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2011 12:56

ludekvodicka
Zelenáč
Reputace:   

Způsob zápisu poměru pravděpodobnosti

Zdravím,

chtěl bych požádat o radu. Nevím jak se danému "problému" konkrétně říká, ale snad jsem nadpis alespoň trochu trefil ;-)

Řeším následující věc. Máme například jeden hod kostkou a chceme vyjádřit pravděpodobnost, že padne číslo 1.

Já osobně bych napsal, že je 1/6 šance že padne a 5/6 že nepadne. Poslední dobou jsem se setkal již nekolikrát se zápisem 1:5 že padne a 5:1 že nepadne.

Chci se zeptat, jestli je tento zápis správně, a  případně jak se mu říká. Osobně by mi přislo logické napsat 1:6 (čteno jeden ze šesti) a 5:6 (pět ze šesti), ale už jsem se s tím setkal na více místech, takže předpokládám, že je to jen jiná forma zápisu.

A pokud je tento zápis správně, jsou pro něj nějaká další specifická pravidla co se porovnávání a dalších výpočtů týče? (krom převodu na zlomek, tzn sečíst obě strany a výsledkem vydělit každou ze stran).

Doufám že dotaz není příliž zmatený, už jsem nějakou dobu ze školy a pravděpodobnost mě teď nějak zaskočila ;-). Díky všem za odpovědi

L.

#2 07. 12. 2011 13:13

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Způsob zápisu poměru pravděpodobnosti

#3 07. 12. 2011 13:26

ludekvodicka
Zelenáč
Reputace:   

Re: Způsob zápisu poměru pravděpodobnosti

Díky za rychlou odpověď. Tím je vše vysvětleno.

A hlavně odstavec:

To se ale pevně držím definice šance z wikipedie. Nevzpomínám si, že bych při svém studiu někdy viděl pojem šance tak, jak je na wikipedii, a pokud ho někdo používá, tak nejspíš ve stejném smyslu jako pojem pravděpodobnost.

vysvětluje, proč v některé literatuře uvádí 1:6 a jinde 1:5. Čert aby se v tom vyznal ;-)

Zápatí