Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřebovala bych poradit s příkladem, vubec nevím,jak to mám udělat. Zkoušela jsem neco,ale nic mi nevychazelo...
Najděte analytické vyjádření všech podobností v E2, pro které platí X[1,0]->X´[4,-2] a Y[2,3]->Y´[2,-8]. Jedno řešení jsem zjistila a to stejnolehnost,ale jak ty další?
↑ ajucha:
Je potřeba se nad tím zamyslet.
Je jasné, že obrazy dvou bodů k určení podobného zobrazení nestačí, ale obrazy třech bodů neležících v přímce by už stačily,
pokud by nebyly ve sporu s definicí pojmu podobného zobrazeni. Přesněji:
Věta I. Jsou-li v rovině r dány podobné trojúhelníky ABC, A'B'C' , pak existuje právě jedno podobné zobrazení h : r ---> r takové , že
(1) h(A) = A' , h(B) = B' , h(C) = C' .
Dále je třeba si uvědomit, že:
1) Pokud by trojúhelníky ABC, A'B'C nebyly podobné, pak podobné zobrazení h : r ---> r , které by splňovalo (1) , samozřejmě neexiatuje.
2) Jsou-li dány body A, B, C neležící v přímce a dva různé body A', B' , pak bod C' takový, aby trojúhelníky ABC, A'B'C' byly podobné,
lze volit právě dvěma způsoby, tím dostáváme podle věty I dvě podobná zobrazení, která označme f, g .
3) Situaci 2 ještě poněkud rozviňme. Nahradíme-li v ní bod C bodem D tak, aby ani body A, B, D neležely v přímce , pak dvě možnosti pro
volbu bodu D' tak, aby trojúhelníky ABD, A'B'D' byly podobné , vedou podle věty I k podobným zobrazením F, G . Při tom {F, G} = {f, g} ,
kde f, g jsou podobná zobrazení ze situace 2.