Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2011 14:58

ajucha
Reputace:   

analytické vyjádření podobnosti

potřebovala bych poradit s příkladem, vubec nevím,jak to mám udělat. Zkoušela jsem neco,ale nic mi nevychazelo...

Najděte analytické vyjádření všech podobností v E2, pro které platí X[1,0]->X´[4,-2] a Y[2,3]->Y´[2,-8]. Jedno řešení jsem zjistila a to stejnolehnost,ale jak ty další?

#2 12. 12. 2011 11:48

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: analytické vyjádření podobnosti

↑ ajucha:
Je potřeba se nad tím zamyslet.

Je jasné, že obrazy dvou bodů k určení  podobného zobrazení nestačí, ale obrazy třech bodů neležících v přímce by už stačily,
pokud by nebyly ve sporu s definicí pojmu podobného zobrazeni. Přesněji:

Věta I.  Jsou-li v rovině r dány podobné trojúhelníky ABC,  A'B'C' , pak existuje  právě jedno podobné zobrazení  h : r ---> r  takové , že 

(1)                    h(A) = A' ,   h(B) = B' ,   h(C) = C' . 

Dále je třeba si uvědomit, že:

1) Pokud by trojúhelníky ABC,  A'B'C nebyly podobné, pak podobné zobrazení  h : r ---> r , které by splňovalo (1) , samozřejmě neexiatuje.

2) Jsou-li dány body A, B, C neležící v přímce a dva různé body A', B' ,  pak bod C' takový, aby trojúhelníky ABC,  A'B'C' byly podobné,
lze volit  právě dvěma způsoby, tím dostáváme podle věty I dvě podobná zobrazení, která označme f, g .

3) Situaci 2 ještě poněkud rozviňme. Nahradíme-li v ní  bod C bodem D tak, aby ani body A, B, D neležely v přímce , pak dvě možnosti pro
volbu bodu D'  tak, aby trojúhelníky ABD,  A'B'D' byly podobné , vedou podle věty I k podobným zobrazením F, G . Při tom {F, G} = {f, g} ,
kde f, g jsou podobná zobrazení ze situace 2.

Zápatí