Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.
Potřeboval bych nějakou funkci, kterou bych mohl transformovat jakoukoli hodnotu z řady čísel od -36 (nebo alternativně 74) do 36 (alt. 136) do řady hodnot od 1 do 9 tak, aby -36 (74) odpovídalo 1; 0 (alt. 100) byla v nové řadě zase 0; a 36 (136) odpovídalo 9.
Pokud by mi byl ochoten někdo pomoci, poprosím ho aby na mne mluvil opravdu polopatisticky.
Za jakoukoli pomoc děkuji

Ta 0 mě mate. 0 se má zobrazit opět do 0?

Dohodněme se, že budeme řešit pouze první alternativu (pokud pro ni najdeme funkci f(x), pro druhou alternativu vyhoví funkce g(x)=f(x-100)).
Pro naši funkci má platit
-36->1
0->0
36->9
Ale vznikají další otázky: jde o to hledat funkci z reálných čísel do reálných, z celých do celých, z celých do reálných nebo z reálných do celých? Musí být prostá?
Pokud se přikloním k tomu, že má být prostá a z celých do celých, pak se nabízí něco jako
f(x)=-x/36 pro x z <-36,0>
f(x)=3+x/6 pro x z (0,36>
Já to zadání napsal chybně. 0 ze škály -36 do 36 má ve škále 1 - 9 odpovídat číslu 5. Převod je z celých do reálných.
↑ DavidLi:
Zdravím :-)
v prvním případě vychází přímka f(x) = x/9 +5 (splňuje to?)
a v druhém případě platí zadání tak, jak je napsáno nebo je tam také nějaká oprava?
Děkuji moc, já přemýšlel o nějakých složitostech a teď když to vidím, tak to bije do očí. Je to ono.
Máte zajímavé fórum a oceňuji, že jste se snížili a pomohli pro Vás s trivialitou takové matematické lamě jako jsem já.
↑ DavidLi:
Zdravím :-)
Když jsem viděla název tématu a původní zadání, tak jsem to také neviděla jednoduché, až tvá oprava zadání to usnadnila.
Nahodou to nebyla zcela triviální formulace (ani po úpravě zadání).
Hodně zdaru :-)