Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2011 01:34

FlyingMonkey
Reputace:   

objem a povrch těles, noční trápení :)

Dobrý večer,

mám tu pár milých příkladů, které mi nedají spát :D

Budu rád za každej tip, díky )

dreveny sloup tvaru pravdielneho ctyrbokeho hranolu s podstavnou hranou delky a a vyskou v se ohoblovanim upravi na sloup, ktery ma tvar pravdielnhého osmibokeho hranolu. O okolik procent se zmensi óbjem a plast?

Meine uvaha:
Oprot ctyrbokemu hranolu budou osmibokemu hranolu chybet 4 trojuhelniky
( na obrazku je to dobre videt)

jen nevim, jak si spocitat obsah => objem tehlech trojuhelniku, pak bych to jenom odecetl od toho puvodniho hranolu a mel bych dostat objem osmibokeho? nasledna procenta zmenseni nejsou problem

ten plast ale netusim vubec :)

Diky za pomoc ;)

#2 18. 12. 2011 02:05 — Editoval fojjta (18. 12. 2011 02:21)

fojjta
Reputace:   

Re: objem a povrch těles, noční trápení :)

Stranu příčného řežu daným hranolem jsem rozdělil na části x...délka strany osmiúhelníku a $y=\frac{a-x}{2}$. Vypadly mě rovnice $a=y(2+\sqrt{2})$ $a=\sqrt{2}(x+y)$ $a=2\sqrt{x^{2}+y^{2}}$. Zkus je použít pro výpočet x. Další postup už by měl být potom jednoduchý.
Edit: Osobně mě x vyšlo zkombinováním druhého a třetího výrazu z kvadratické rovnice $8x^{2}-4\sqrt{2}ax+a^{2}=0$ $x=\frac{\sqrt{2}a}{4}$ což vypadá dosti reálně.

#3 18. 12. 2011 19:25

FlyingMonkey
Reputace:   

Uff ... Díky za pomoc, ale asi tomu úplně nerozumím (překvapivě) :D

to prvni y = a-x/2 chapu ziskal jsi tak odvesnu toho trojbokeho hranolu ktery byl zahoblovan

ale pak uz tomu nerozumim ... ty nasledujici rovnice mi nedavaj smysl nejak =D Diky

#4 19. 12. 2011 16:56

fojjta
Reputace:   

První $a=y(2+\sqrt{2})$ jsem dostal takto:
Pro $a=2y+x$ lze vyjádřit $x$ ze vztahu $x=\sqrt{2y^{2}}$, tedy hledaná délka je přepona vypočítána z odříznutého trojúhelníku.
$a=\sqrt{2}(x+y)$ a $a=2\sqrt{x^{2}+y^{2}}$ jsou samostatně dostačující výrazy. Zde vycházím z předpokladu, že i délka úsečky vyťatá osou osmiúhelníku (ta procházející středem jedné z nově vzniklých hran) je dlouhá $a$, tj. $a=\sqrt{2x^{2}}+\sqrt{2y^{2}}$ a obdobně po posunutí úsečky do jednoho z okolních vrcholů osmiúhelníku (tedy o x/2) dostáváš $a=2\sqrt{x^{2}+y^{2}}$.

Zápatí