Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
mám tu pár milých příkladů, které mi nedají spát :D
Budu rád za každej tip, díky )
dreveny sloup tvaru pravdielneho ctyrbokeho hranolu s podstavnou hranou delky a a vyskou v se ohoblovanim upravi na sloup, ktery ma tvar pravdielnhého osmibokeho hranolu. O okolik procent se zmensi óbjem a plast?
Meine uvaha:
Oprot ctyrbokemu hranolu budou osmibokemu hranolu chybet 4 trojuhelniky
( na obrazku je to dobre videt)
jen nevim, jak si spocitat obsah => objem tehlech trojuhelniku, pak bych to jenom odecetl od toho puvodniho hranolu a mel bych dostat objem osmibokeho? nasledna procenta zmenseni nejsou problem
ten plast ale netusim vubec :)
Diky za pomoc ;)
Stranu příčného řežu daným hranolem jsem rozdělil na části x...délka strany osmiúhelníku a
. Vypadly mě rovnice
. Zkus je použít pro výpočet x. Další postup už by měl být potom jednoduchý.
Edit: Osobně mě x vyšlo zkombinováním druhého a třetího výrazu z kvadratické rovnice
což vypadá dosti reálně.

Uff ... Díky za pomoc, ale asi tomu úplně nerozumím (překvapivě) :D
to prvni y = a-x/2 chapu ziskal jsi tak odvesnu toho trojbokeho hranolu ktery byl zahoblovan
ale pak uz tomu nerozumim ... ty nasledujici rovnice mi nedavaj smysl nejak =D Diky
První
jsem dostal takto:
Pro
lze vyjádřit
ze vztahu
, tedy hledaná délka je přepona vypočítána z odříznutého trojúhelníku.
a
jsou samostatně dostačující výrazy. Zde vycházím z předpokladu, že i délka úsečky vyťatá osou osmiúhelníku (ta procházející středem jedné z nově vzniklých hran) je dlouhá
, tj.
a obdobně po posunutí úsečky do jednoho z okolních vrcholů osmiúhelníku (tedy o x/2) dostáváš
.