Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 12. 2011 18:53

hawranek
Místo: Liberec
Reputace:   

Pohyb elektronu a vytvoření elektromagnetického pole

Ahoj,
chci se zeptat Vás zkušenějších, než jsem já- na jednom fóru se řeší otázka, zda elektron, kroužící kolem jádra atomu, vyzařuje elektromagnetickou energii. Má odpověď v tomto tématu zněla, že elektron začne vyzařovat energii až v okamžiku, kdy je "donucen" přeskočit z jedné kvanotvé dráhy na druhou- a jak se vrátí na svou původní, "upustí" energii (ano, já vím, že to nezní moc fyzikálně, ale budiž, takhle nás to učili). Pokud se totiž nemýlím, elektron i přes svůj náboj nemá potřebu sám o sobě jakoukolv energii vydávat. Je to dobře? Doplňková otázka tázajícího zněla, proč tedy pohybem ve vodiči pole vydává a po orbitě ne. Na to už bohužel nedokážu odpovědět, tak hledám odpověď u moudřejších :-)
Díky :-)

Když jde všechno podle plánu, musí být někde něco špatně....Na mně se musí pomalu. Hodně pomalu. Ale nakonec to pochopím.

#2 21. 12. 2011 21:12

pietro
Reputace:   187 

Re: Pohyb elektronu a vytvoření elektromagnetického pole

↑ hawranek:Ahoj, niečo aj v tejto téme

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=177075

a pohyb elektrónu v priestore asi nemôžme porovnať s jeho "párením" sa s protónom. Pohyb v priestore určitou rýchlosťou je iný matematický model ako v prípade výskytu elektrónu v blízkosti protónu napr. v jadre atómu vodíka.

#3 22. 12. 2011 16:28

Lopata43
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pohyb elektronu a vytvoření elektromagnetického pole

protože elektromagnetické vlnění není spojité ale vzniká po kvantech (fotonech).  Pokud se elektron drží ve stále stejné energetické hladině tak se žádný foton nevytvoří a nebude tak ani žádné elmag záření.

Zápatí