Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
chci se zeptat Vás zkušenějších, než jsem já- na jednom fóru se řeší otázka, zda elektron, kroužící kolem jádra atomu, vyzařuje elektromagnetickou energii. Má odpověď v tomto tématu zněla, že elektron začne vyzařovat energii až v okamžiku, kdy je "donucen" přeskočit z jedné kvanotvé dráhy na druhou- a jak se vrátí na svou původní, "upustí" energii (ano, já vím, že to nezní moc fyzikálně, ale budiž, takhle nás to učili). Pokud se totiž nemýlím, elektron i přes svůj náboj nemá potřebu sám o sobě jakoukolv energii vydávat. Je to dobře? Doplňková otázka tázajícího zněla, proč tedy pohybem ve vodiči pole vydává a po orbitě ne. Na to už bohužel nedokážu odpovědět, tak hledám odpověď u moudřejších :-)
Díky :-)
↑ hawranek:Ahoj, niečo aj v tejto téme
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=177075
a pohyb elektrónu v priestore asi nemôžme porovnať s jeho "párením" sa s protónom. Pohyb v priestore určitou rýchlosťou je iný matematický model ako v prípade výskytu elektrónu v blízkosti protónu napr. v jadre atómu vodíka.
protože elektromagnetické vlnění není spojité ale vzniká po kvantech (fotonech). Pokud se elektron drží ve stále stejné energetické hladině tak se žádný foton nevytvoří a nebude tak ani žádné elmag záření.