Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
učím se tady ke zkoušce z matematiky a zjišťuji že mám docela mezery. Typové příklady které se mohou objevit jsou zde: http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … kousce.pdf budu se odkazovat na čísla příkladů abych to nemusel přepisovat a tím to zjednodušil.
prozatím prosím o radu:
k 1.b) (nemůžu pořád pochopit co to ta báze je a jak ji zjistím
a k 4.a) (nevím jak osamostatnit to Xko, to se musi nejak udělat inverzní k Bčku a vynásobit s Ačkem ?
a 4.c) (tady jsem si doufám správně zjistil tu inverzní matici, {{1/u, -5/vu},{0, 1/v}} a pak už jen stačí porovnat jednotlivé prvky těch matic na obou stranách ?
Děkuji za pomoc doufám že mě zase vytáhnete z bryndy :))

↑ slav3k:
Zdravím,
doporučuji se držet místních pravidel a dávat do jednoho tématu jeden příklad. Jinak z toho bude guláš a platí pravidlo: čím více příkladů v tématu, tím méně ochotných lidí reagovat.
K tomu prvnímu 1b:
Co platí pro vektory tvořící bázi? Pokud nevíte, koukněte se do definice báze. Z toho by to mělo celkem jasně vyplynout.

↑ slav3k:
Báze je množina vektorů, které jsou lineárně nezávislé a generují celý vektorový prostor.
Takže musíte najít takové x, pro které budou ty tři vektory lineárně nezávislé.
Pokud založíte více témat, je to mnohem lepší, než když bude x lidí řešit y příkladů v jednom tématu. I pro Vás a pro přehlednost.
Já musím běžet, přenechám dořešení příkladů kolegům.