Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2011 14:09 — Editoval slav3k (30. 12. 2011 14:16)

slav3k
Reputace:   

Příklady ke zkoušce

Dobrý den,
učím se tady ke zkoušce z matematiky a zjišťuji že mám docela mezery. Typové příklady které se mohou objevit jsou zde: http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … kousce.pdf budu se odkazovat na čísla příkladů abych to nemusel přepisovat a tím to zjednodušil.

prozatím prosím o radu:
k 1.b) (nemůžu pořád pochopit co to ta báze je a jak ji zjistím
a k 4.a) (nevím jak osamostatnit to Xko, to se musi nejak udělat inverzní k Bčku a vynásobit s Ačkem ?
a 4.c) (tady jsem si doufám správně zjistil tu inverzní matici, {{1/u, -5/vu},{0, 1/v}} a pak už jen stačí porovnat jednotlivé prvky těch matic na obou stranách ?

Děkuji za pomoc doufám že mě zase vytáhnete z bryndy :))

#2 30. 12. 2011 14:27 — Editoval teolog (30. 12. 2011 14:28)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Příklady ke zkoušce

↑ slav3k:
Zdravím,
doporučuji se držet místních pravidel a dávat do jednoho tématu jeden příklad. Jinak z toho bude guláš a platí pravidlo: čím více příkladů v tématu, tím méně ochotných lidí reagovat.

K tomu prvnímu 1b:

Co platí pro vektory tvořící bázi? Pokud nevíte, koukněte se do definice báze. Z toho by to mělo celkem jasně vyplynout.

#3 30. 12. 2011 14:28 — Editoval slav3k (30. 12. 2011 14:34)

slav3k
Reputace:   

↑ teolog:↑ teolog:

a nebude problém že já tě příkladů budu možná mít ještě víc ? nebude někdo naštvanej když založím spoustu témat ?

Definicí bází jsem už pročetl několik ale nikdy jsem to nepobral ... je to strašně složitě popsané a je tam mnoho termínů která mi nejsou známé. To je pak velmi těžké

#4 30. 12. 2011 14:40

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ slav3k:
Báze je množina vektorů, které jsou lineárně nezávislé a generují celý vektorový prostor.
Takže musíte najít takové x, pro které budou ty tři vektory lineárně nezávislé.

Pokud založíte více témat, je to mnohem lepší, než když bude x lidí řešit y příkladů v jednom tématu. I pro Vás a pro přehlednost.

Já musím běžet, přenechám dořešení příkladů kolegům.

Zápatí