Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2011 14:09 — Editoval slav3k (30. 12. 2011 14:16)

slav3k
Reputace:   

Příklady ke zkoušce

Dobrý den,
učím se tady ke zkoušce z matematiky a zjišťuji že mám docela mezery. Typové příklady které se mohou objevit jsou zde: http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … kousce.pdf budu se odkazovat na čísla příkladů abych to nemusel přepisovat a tím to zjednodušil.

prozatím prosím o radu:
k 1.b) (nemůžu pořád pochopit co to ta báze je a jak ji zjistím
a k 4.a) (nevím jak osamostatnit to Xko, to se musi nejak udělat inverzní k Bčku a vynásobit s Ačkem ?
a 4.c) (tady jsem si doufám správně zjistil tu inverzní matici, {{1/u, -5/vu},{0, 1/v}} a pak už jen stačí porovnat jednotlivé prvky těch matic na obou stranách ?

Děkuji za pomoc doufám že mě zase vytáhnete z bryndy :))

#2 30. 12. 2011 14:27 — Editoval teolog (30. 12. 2011 14:28)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Příklady ke zkoušce

↑ slav3k:
Zdravím,
doporučuji se držet místních pravidel a dávat do jednoho tématu jeden příklad. Jinak z toho bude guláš a platí pravidlo: čím více příkladů v tématu, tím méně ochotných lidí reagovat.

K tomu prvnímu 1b:

Co platí pro vektory tvořící bázi? Pokud nevíte, koukněte se do definice báze. Z toho by to mělo celkem jasně vyplynout.

#3 30. 12. 2011 14:28 — Editoval slav3k (30. 12. 2011 14:34)

slav3k
Reputace:   

↑ teolog:↑ teolog:

a nebude problém že já tě příkladů budu možná mít ještě víc ? nebude někdo naštvanej když založím spoustu témat ?

Definicí bází jsem už pročetl několik ale nikdy jsem to nepobral ... je to strašně složitě popsané a je tam mnoho termínů která mi nejsou známé. To je pak velmi těžké

#4 30. 12. 2011 14:40

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ slav3k:
Báze je množina vektorů, které jsou lineárně nezávislé a generují celý vektorový prostor.
Takže musíte najít takové x, pro které budou ty tři vektory lineárně nezávislé.

Pokud založíte více témat, je to mnohem lepší, než když bude x lidí řešit y příkladů v jednom tématu. I pro Vás a pro přehlednost.

Já musím běžet, přenechám dořešení příkladů kolegům.

Zápatí