Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 12. 2011 12:24 — Editoval cs.pata (31. 12. 2011 12:25)

cs.pata
Škola: VUT v Brně FEKT
Pozice: student
Reputace:   

Analytická geometrie

Čaute,poprosil bych o pomoc a kontrolu postupu :) mam zadání: Jsou dány body $A=[1,2,3],B=[-2,2,1],C=[-1,0,7],M=[0,4,11]$ ověřte že bod M je bodem roviny $\varrho (A,B,C)$ a najděte přímku p, která prochází M a je kolmá k $\varrho$
Postupoval jsem tak že jsem spočítal vektory $\overrightarrow{AB},\overrightarrow{AC}$ a kolmý vektor $\overrightarrow{n_{\varrho }}$ který jsem spočítal přes determinant $\overrightarrow{n_{\varrho }}=\overrightarrow{AB}*\overrightarrow{AC}$ a vyšlo mi (-2,8,3). Z toho jsem spočítal obecnou rovnici roviny kde jsem dosadil kolmý vektor za (a,b,c) a d dopočítal dosazeni bodu A za (x,y,z) a dostal obecnou rovnici roviny: $-2x+8y+3z-23=0$. Pro zjištění jestli bod M leží v rovině jsem dosadil jeho hodnoty za (x,y,z) a vyšlo $42=0$ což je že neleží.
Mě by ted zajímalo jak mam ted postupovat abych našel tu přímku která prochází bodem M a je kolmá k rovině.
Prosím o radu :( předem děkuju

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 31. 12. 2011 14:02

xfastx
Místo: Blatná/Tábor
Reputace:   14 

Re: Analytická geometrie

Jelikož máš obecnou rovnici roviny, tak máš i její normálový vektor => máš vektor kolmý na danou rovinu. Takže ten vektor dáš jako směrový vektor té přímky která má být kolmá a do parametrických rovnic přímky už jenom dosadíš bod, který na této přímce má ležet, tedy bod M.
Předpis přímky pak bude vypadat:
$x=-2t$
$y=8t+4$
$z=3t+11$

#3 31. 12. 2011 14:47

cs.pata
Škola: VUT v Brně FEKT
Pozice: student
Reputace:   

Re: Analytická geometrie

↑ xfastx:aha diky moc :)

Zápatí