Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jardofpr:
takže ted napíšu jak jsem to pochopil od tebe...; musíš si určit za tech podmínek hodnost matice A a hodnost matice rozšířený pokud se ti ty hodnosti nerovnají je výsledkem že soustava nemá řešení, pokud s ti rovnají a zároveň se ti rovnají s počtem neznámých je vysledkem 1 řešení a pokud se ti hodnosti rovnaji ale nerovnaj se ti s počtem neznámých tak je vysledkem nekonecne mnoho reseni.....chapu to dobře?? a jen si nejsem jistej tím že se rovnají počtem neznámých...to mám spočítat jako jestli se h(A) = počtu X1,X2..Xn??
↑ jardofpr:
Aha tak bych řekl že se blížím ke zdárnému cíly :) řekl bych že to už chápu :) ted bych se jen zeptal na pár otázek spíš teoreticky než prakticky...pokud by to bylo jak jsi psal, ale v prvním řádku by bylo:
1X1 + 3X2 + 0X3 = 1 a pak další by byli stejné..pak by n= stále 3 nebo 4? protože jsou tu poříd 3 neznámé, ale X2 je 2x...
↑ jardofpr:
přasně tak, ale už jsem si to dostudoval....:D h(A) = 3 a h(A/b) = 3
↑ syrda:
teda toto si treba ujasniť
zapíšem to všeobecne najprv
na začiatku máš systém m rovníc o n neznámych:

teda ako môžeš vidieť je to systém m rovníc o n neznámych
už skrátený maticový zápis je
to že pri eliminácii niektoré tie prvky matice sa zmenia na nulu nemení nič na počte premenných ani na počte rovníc .. jasné? čísla m a n sú stabilné a nemenia sa ani v závislosti od hodnôt v matici
keby si mal maticu samých núl 5x5 a maticu samých 1-tiek 5x5 stále je to matica 5x5 .. oki?
↑ jardofpr:
oky...myslim, že bychom se mohli vrátit k původnímu mému příkladu, ted jsi sem tedy jist že pro a=1 neexistuje žádné řešení soustavy rovnic jelikož h(A) se nerovná h(A/b)...dále pro a se nerovná 1nastávají 2 případy...kdy se rovnají s počtem neznámých je vysledkem 1 řešení a pokud se ti hodnosti rovnaji ale nerovnaj se ti s počtem neznámých tak je vysledkem nekonecne mnoho reseni...nejsem si jistý jak to řešit k tomu jednomu řešení a nekonečně mnoho...
↑ jardofpr:
Asi to nějak špatně chodí, jsem ti zprácvu předtím napsal akorát to samé a jak pokračovat :D
↑ jardofpr:
místo a by byla 2, tak by mě vyšlo X3 a pak už bych jenom dosazoval výše a vypočítával X2 a X1...
Ale tady když bude parametr tak vyjde (a-1)*x3= 2-3a > x3 = 2-3a / (a-1).... a pak by mě všude vycházel parametr A u dalšího dopočítávání...
presne tak,
ale už iba na pravej strane
ten výsledok predsa má byť závislý od parametra nie?
to ti nevyjde konkrétne číslo
vyjde ti to pre každú premennú nejaká funkcia od premennej a ..
potom keď si za a niečo zvolíš, vyjde ti taká hodnota pre každú premennú aká by ti vyšla keby si to dosadil hneď na začiatku a robil elimináciu tak ako si zvyknutý, s číslami .. :) hm?
jasné??
↑ jardofpr:
:rolleyes: Už mi to pomalu začíná docházet :) takže v tomto případě x3 = 2-3a / (a-1)..
To dosadím do řádku nadtím, kde mi vyjde zase něco s parametrem a to dosadím to prvního řádku, a budu mít vyjádřené neznámé s parametrem, kde vlastně mohu dosadit cokolic a vyjde to = že prakticky vypočítám pro nekonečně mnoho řešení pokud správně chápu :) a tím pádem mám 1) a = 1 > soustava nemá žádné řešení 2) vypočítám x1,x2,x3 s parametry > vypočítám kdy má soustava nekonečně mnoho řešení....a pokud to je dobře, tak by mi zbývalo kdy má soustava právě jedno řešení...Což nevím jak...Teoreticky by to šlo že si vyberu jakékoliv číslo, které ale nebude 1 a dosadím ho a dopočítám x1,x2,x3...ale pravděpodobně bude i nějaký obecnější zápis / řešení....
no, to ti teraz trochu uniklo
tak sem hodím taký vzorový a jednoduchý trochu
máš systém

a chceš určiť počet riešení v závislosti od parametra
prepis do matice:
eliminácia:
rozvetvenie buď 
1.)
dosadíš do poslednej matice, dostaneš
teda pre
platí
teda systém pre
nemá riešenie
teraz
teda
a môžme deliť tým výrazom
dostaneme
posledný krok eliminácie
čo v zápise systému rovníc znamená 
(už sú tam vynechané tie nuly)
TOTO JE ZÁVER V PRÍPADE ŽE
!!!
teda máš (v tabuľke je P označenie množiny riešení pre a
↑ jardofpr:
Dobře, to vše chápu....
Jen jak jsi psal ten poslední krok...nevím jak jsi eliminací se dostal na matici
1 0 3-2a/2-a
0 1 1/2-a
To 1/2-a jsi patrně roznásobil -1 aby ti to tak vyšlo...ale hořejšek by podle mě měl vyjít 2-2a / 2-a...
A navíc nechápu jaká je rozdíl v tom, když skončím krok předtím a už si dopočítám
x2....=....(a-2)x2 = -1 ... x2= -1/a-2 a to dosadím do první a vyjde x1 + 2*(-1/a-2) = 2...a vyšlo by mi to taky, a nemusel bych dále dělat Gausovu eliminaci....Pokud to není tedy nutné ji dělat dále...
↑ syrda:
pravdu máš, pokašlal som to :D .. opravím to
nie je v tom žiadny rozdiel ale keď to robíš pre maticu 11x15 tak to je praktickejšie lebo zostávaš v maticovom zápise ktorý šetrí čas a priestor :)
teda rozumieš tomu prípadu kedy má sústava v závislosti od parametra práve jedno riešenie pre parameter alebo žiadne hej? môžme ísť dalej?
↑ jardofpr:
I mistr tesař se někdy utne :) Ale spíše jde o to, kdy by měla tedy soustava nekonečně mnoho řešení...že to co jsi napsal jako výsledek, jsem si myslel, že je právěže pro soustavu která má nekonečně mnoho řešení...Protože za ten parametr můžeš dosadit jakékoli číslo, a vyjde ti vždy výsledek...ale tak nevím, asi to bude jak to říkáš tty teda...:) jen tedy nevím kdy má nekonečně mnoho řešení(pokud to je tak jak jsi napsal, když má žádné, a jedno) tak právě v tomto příkladě vzorovím, abych vše pochopil chybí jen toto :)
↑ syrda:
okej idem na to
predtým chcem ešte povedať že keď sa nad tým zamyslíš, tak to že môžeš za parameter dosadiť nekonečne veľa čisel neznamená že pre každý z tých parametrov bude mať tá sústava nekonečne veľa riešení .. pozri sa na to tak že hľadáš riešenia v závislosti od JEDNÉHO PARAMETRA .. a keď si zvolíš zaňho hodnotu, máš jednoznačne určený bod, ktorý je jediným riešením pre konkrétnu hodnotu toho parametra .. ;-)
↑ jardofpr:↑ jardofpr:
Máš pravdu, koukal jsem na to špatně :) a tak ted to nekonečně mnoho řešení?