Stránky: 1
Dobrý den. Potřeboal bych radu ohledně příkladu :
Rozhodněte, zda existuje uspořádaná báze v prostoru polynomů nejvýše 2.stupně, vzhledem k níž má zobrazení A
definované předpisem : A (ax^2 + bx + c ) = (-a + b + c)x^2 + (a-b+c)x + (a+b+c ) diagonální matici. Pokud
ano, najděte tuto bázi a odpovídající diagonální matici.
Nevím, jak hledat bázi takovou, aby vzhledem k ní mělo zobrazení diagonální matici. Vím, že na diagonální matici musejí být prvky na diagonále nenulové a ostatní prvky nulové.
Prosím o radu , nebo myšlenku, jak začít tento příklad řešit.
Předem děkuji
↑ mates2598:, ma to suvis z vlastnymy hodnotamy a vektormy.
Pozri si skripta alebo poznamky z prednasky.
↑ mates2598:
Mohl by mi tedy prosím Vás někdo s tímto příkladem poradit?
Skripta a zápisky z přednášek jsem si prostudoval, ale bohužel stále nevím, jak tento příklad řešit. Samozřejmě nechci, aby ho za mě někdo vypočítal.Myslím, že by stačila nějaká počáteční myšlenka, jak vůbec postupovat.
Děkuji
↑ mates2598:↑ mates2598:,
Dobre, ale som ti dal radu/
1) hladaj vlastne hodnoty.
Ak vyberies bazu v tvojom priestore
,
mozes vdaka vyberu baze napisat, v tejto baze maticu tvojej linearnej aplikaxie.
A to ide o maticu pre ktoru ak najdes vlastne hodnoty a vektory ...budes mat vsetko na vyriesenie tvojho cvicenia.
poznamka: je to smutne ze vam pri prednaskach a cviceniach nedavaju ziadne indikacie na pouzitie teorie... ale pokial som nevidel tvoje skripta a poznamky nemozem ti nic viac o tom povedat.
↑ vanok:
Děkuji moc za radu. Příklad mám již zdárně spočítaný. Jinak odpřednášenou teorii jsme používali na příkladech na cvičení, ale bohužel kvůli nedostatku času musela tato látka ustoupit diferenciálním rovnicím.
Ještě jednou děkuji za pomoc.
Stránky: 1