Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Vás, ,,kolegové" :-)
Dneska nám naše profesorka zadala podle mně šílený příklad ze stereometrie, nabízí jedničku tomu, komu se ho povede vypočítat a mě by se opravdu hodila. Sterometrie mi zatím jde dobře, ale tohle mě opravdu položilo :-) Takže:
Určete povrch a objem kvádru s úhlopříčkou u = 15m, jeho stěny procházející týmž vrcholem mají obsahy v poměru 2 : 3 :4.
To jsou všechny podklady, které mám - víc jsme jich nedostali, přijde mi to neřešitelné...
Měl bych také napsat, kam až jsem se dostal a jak jsem na to šel, ale nedostal jsem se dále, než k nákresu a zapsání si pár základních vzorečků (výpočet úhlopříčky ze stran, objem a obsah kvádru). které mě vůbec nepopostrčily k žádnému nápadu, takže musím být tak otravný a poprosit Vás o řešení od začátku :-/
Doufám, že se najde někdo ochotný, který si na to najde čas.
Všem kdo mi pomůže třeba i maličkostí předem děkuji :-)
Vždy? je to prosté, milý Watsone.
Nejprve délka úhlopříčky:
Potom poměry obsahů stran:
A teď si vyjádřím např b a c pomocí a a dosadím do vzorce s délkou úhlopříčky výše. Tím zjistím a a ostatní už dopočítám snadno…