Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 09. 2008 18:26

Holant
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím Vás, ,,kolegové" :-)

Zdravím Vás, ,,kolegové" :-)

Dneska nám naše profesorka zadala podle mně šílený příklad ze stereometrie, nabízí jedničku tomu, komu se ho povede vypočítat a mě by se opravdu hodila. Sterometrie mi zatím jde dobře, ale tohle mě opravdu položilo :-) Takže:

Určete povrch a objem kvádru s úhlopříčkou u = 15m, jeho stěny procházející týmž vrcholem mají obsahy v poměru 2 : 3 :4.

To jsou všechny podklady, které mám - víc jsme jich nedostali, přijde mi to neřešitelné...

Měl bych také napsat, kam až jsem se dostal a jak jsem na to šel, ale nedostal jsem se dále, než k nákresu a zapsání si pár základních vzorečků (výpočet úhlopříčky ze stran, objem a obsah kvádru). které mě vůbec nepopostrčily k žádnému nápadu, takže musím být tak otravný a poprosit Vás o řešení od začátku :-/

Doufám, že se najde někdo ochotný, který si na to najde čas.

Všem kdo mi pomůže třeba i maličkostí předem děkuji  :-)

#2 23. 09. 2008 18:38

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Zdravím Vás, ,,kolegové" :-)

Vždy? je to prosté, milý Watsone.

Nejprve délka úhlopříčky:

$\sqrt{a^2 + b^2 + c^2} = 15\nl a^2 + b^2 + c^2 = 15^2$

Potom poměry obsahů stran:

$S_{ab}:S_{ac}:S_{bc} = ab:ac:bc = 2:3:4\nl \frac{ab}{ac} = \frac bc = \frac 23\nl \frac{ab}{bc} = \frac ac = \frac 24\nl \frac{ac}{bc} = \frac ab = \frac 34$

A teď si vyjádřím např b a c pomocí a a dosadím do vzorce s délkou úhlopříčky výše. Tím zjistím a a ostatní už dopočítám snadno…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí