Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
chtěl jsem se zeptat, jak zjistim amplitudu těchto dvou cosinusovek
. Jelikož maj jinou fázi, tak počítám, že to asi nepůjde, tak jednoduše jako 
Osobně bych to udělal asi tak, že bych za t zvolil 0, a následně sečet na kalkulačce, jen nevim jestli to je možné.
↑ xfastx:
Děkuji za radu, s extrémama mě to ani nenapadlo.
A nějakej lepší způsob by nebyl, přece jenom tohle je celkem zdlouhavý, když vezmu že bych tohle měl počítat v písemce, a měl bych tak 5% písemky. Ještě mě napadlo, že bych si obě cosinusovky nakreslil odhadl bych přibližně, kde je největší amplituda a ten čas, kde by to bylo bych dosadil do toho vztahu?
Otázka je, kdybys je kreslil zvlášť a našel amplitudy a sečet, jestli by ta výsledná funkce jako součet to maximum dala.... Neni totiž daný že se ty funkce musí potkat zrovna v maximech nebo minimech..... A to máš jako příklad zadaný jenom tohle nebo to má ještě nějakou souvislost?
↑ Prochycz:
Zdravím,
ještě před derivováním bych upravila
podle vzorce pro cos(x-y). Potom, když zderivuješ, bude se pohodlněj počítat extrém, budeš mít stejné argumenty u sin a u cos.