Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2012 20:20

wolfito
Reputace:   

Vektory

Je dan vektor u = ( 7;1). Určete vektor v tak, aby platilo: v || u /\ |v| = 10.
Vubec nevim co tady po me chcou poradne :) nechapu moc zadani.. nevim ani jak začít. Dekuji za odpověd.

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.

#2 12. 01. 2012 20:27

xfastx
Místo: Blatná/Tábor
Reputace:   14 

Re: Vektory

Pokud mají být 2 vektory rovnoběžné, musí být jeden násobkem druhého. A velikost vektoru se vypočte $|v|=\sqrt{v_{x}^{2}+v_{y}^{2}}$ kde $v_{x}$ a $v_{y}$ jsou souřadnice vektoru...

#3 12. 01. 2012 21:37

wolfito
Reputace:   

nejak me to blbě vychazi.. ten prvni vektor u je proste velkost $2\sqrt{5}$  ale ten nasobek si myslim ze ma byt 14. jenze ja dam $7 * 14 = 98$ ale proste nemuzu prijit jak z te -1 mam udelat dvojku :) kdyz vim ze |v| = 10 což je odmocnina ze 100. coz je vlastne dvojnasobek z  $2\sqrt{5}$ ... nevim kde tam delam chybu no..pochopil jsem to nejak dobre / spatne?

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.

#4 12. 01. 2012 22:37

xfastx
Místo: Blatná/Tábor
Reputace:   14 

Asi jsi to trochu špatně pochopil...... Označim vektor, který hledáme jako $v=(a,b)$..... a to číslo, kterým budu násobit původní vektor označím jako $x$..... A dám dohromady tyto rovnice: jestliže budu násobit číslem $x$ musí mi vyjít souřadnice vektoru $v$ => $7\cdot x=a$ a $x=b$...... A jestliže vektor $v$ má mít velikost 10 pak je další rovnice $10=\sqrt{a^{2}\cdot b^{2}}$.... Z prvních dvou rovnic vyjádřím a nebo b a dosadím do třetí a mám jednu souřadnici a pak už snadno dopočtu druhou

Zápatí