Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2012 20:20

wolfito
Reputace:   

Vektory

Je dan vektor u = ( 7;1). Určete vektor v tak, aby platilo: v || u /\ |v| = 10.
Vubec nevim co tady po me chcou poradne :) nechapu moc zadani.. nevim ani jak začít. Dekuji za odpověd.

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.

#2 12. 01. 2012 20:27

xfastx
Místo: Blatná/Tábor
Reputace:   14 

Re: Vektory

Pokud mají být 2 vektory rovnoběžné, musí být jeden násobkem druhého. A velikost vektoru se vypočte $|v|=\sqrt{v_{x}^{2}+v_{y}^{2}}$ kde $v_{x}$ a $v_{y}$ jsou souřadnice vektoru...

#3 12. 01. 2012 21:37

wolfito
Reputace:   

nejak me to blbě vychazi.. ten prvni vektor u je proste velkost $2\sqrt{5}$  ale ten nasobek si myslim ze ma byt 14. jenze ja dam $7 * 14 = 98$ ale proste nemuzu prijit jak z te -1 mam udelat dvojku :) kdyz vim ze |v| = 10 což je odmocnina ze 100. coz je vlastne dvojnasobek z  $2\sqrt{5}$ ... nevim kde tam delam chybu no..pochopil jsem to nejak dobre / spatne?

Radost z uvažování a z chápání je nejkrásnějším darem přírody.

#4 12. 01. 2012 22:37

xfastx
Místo: Blatná/Tábor
Reputace:   14 

Asi jsi to trochu špatně pochopil...... Označim vektor, který hledáme jako $v=(a,b)$..... a to číslo, kterým budu násobit původní vektor označím jako $x$..... A dám dohromady tyto rovnice: jestliže budu násobit číslem $x$ musí mi vyjít souřadnice vektoru $v$ => $7\cdot x=a$ a $x=b$...... A jestliže vektor $v$ má mít velikost 10 pak je další rovnice $10=\sqrt{a^{2}\cdot b^{2}}$.... Z prvních dvou rovnic vyjádřím a nebo b a dosadím do třetí a mám jednu souřadnici a pak už snadno dopočtu druhou

Zápatí