Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, ahoj :))
Mám tu zase jeden příklad, který se mi liší od výsledků:
znovu jde o derivace a já si to znovu snažil usnadnit úpravami:
Lze to takhle upravit? ... výraz ve jmenovateli jsem si dal na -1 a pak roznásobil, myslím, že je to v tom dobře vidět.
pokračoval jsem už derivováním:
y'= 
Ve výsledcích:
Díky za help! :)

Toto NEplatí. Nemůžeš roztrhnout závorku ve jmenovateli. Můžeš však položit rovnost : 
Vyjde to, ale jako zjednodušení mi to nepřijde :-) Použil bych pravidlo derivace podílu.

Ale já nic neroztrhával, udělal jsem to takhle:
=
takhle to teda být nemůže jo? nepřijde mi, že bych něco roztrhával :) Jenom si upravím ten jeden výraz a přijde mi, že je to ekvivalentní úprava
- to se nebudu radši snažit ani pochopit :D
Mno ještě si počkám na vyjádření k té první úpravě a pak na to půjdu teda tím podílem ;) Díky!

Já tyhle pravidla strašně zapomínám, k tomu se ti vyjádří určitě ještě někdo jiný :-)
Každopádně by jsi se to mě snažit pochopit, jde o derivaci složené funkce. V našem případě 
Nejdříve derivuješ výraz jako celek, vyjde ti
Poté zderivuješ obsah té závorky 
Součin těchto částí je derivací naší složené funkce. Další úpravy by ti neměly dělat problém.
AD: Teď mi došlo, jaká je to konina! :-) Ty jsi vlastně napsal, že
, jen s použitím mocnin. Ne, to opravdu nejde :-)

hmm tohle jsem vůbec neudělal přece...

Tady je to pěkně napsaný, tak to použiju... nechápu, proč ten výraz před "derivace" - závorku nemůžu roznásobit tím na -1.
Vždyť to je jenom úprava s mocninami ne? Neroztrhnu tím zlomek, nerozložím je nijak od sebe jak jsi psal s tím a a b ...
Jenom to prostě podle pravidla počítání s mocninami roznásobím ... Fakt to nejde? ://

Už to vidíš?
AD : navíc
Takže i tak bys tam měl chybu.
Bacha na závorky