Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik je 9+0+9+0+9x0+9?
0 | 0% - 0 | |||||
9 | 3% - 2 | |||||
18 | 0% - 0 | |||||
27 | 96% - 56 | |||||
36 | 0% - 0 | |||||
Ani jedna možnost není správně | 0% - 0 | |||||
Počet hlasujících: 63 |
Pre vás/nás matematikov sem prinášam supermatematický joke:
Najviac ma rozsekal tento komentár:
"9 když delíš nulou, vždy ti výde nula"...
Odkaz na obrázek, pokud je nečitelný: http://img51.imageshack.us/img51/4585/finalaz.png (~Lukee)
↑ janca361:
Pokud se ti to tu nezobrazuje, tak je to k vidění třeba zde.
Pro zajímavost přikládám výpis asi 1600 komentářů (tady), můžete si to progrepovat dle libosti. Číslo 9 tam je zmíněné asi 630x, 27 asi 690x. Samozřejmě lidé hodně zmiňovali devítku i mimo odpověď, takže to je jen hrubý odhad. Pro představu to ale stačí.
Na Facebooku byl tenhle typ příklad jeden čas hodně oblíbený, skoro každý týden byla nějaká variace. Bylo to přímo ve formě anket, pokud si pamatuji, tak počet špatných odpovědí byl většinou 2–3krát větší než počet správných. Teď z toho někdo udělal takovou hezkou koláž a ta se dostala všude, takže je kolem toho strašné haló. BTW chytla se i nějaká paní učitelka, snad ne matematiky :-). A jak už jsem psal jinde, velmi zrádná je klasická kalkulačka, tam to totiž opravdu vyjde 9…
pardon za spam, ale OMFG :D :D :D
a hláška ↑ Peppy: pobavila :D
Kdykoliv vidím podobnou anketu, tak se mi chce brečet. S takovými znalostmi si lidé nedokážou spočítat snad ani nákup. Je to hrozné, kam ty znalosti spějí, i když na příspěvku od Anonymystika něco bude...
Těžko říct. Sice chápu, že na matematickém fóru vznikne pozdvižení při zjištění, že nadpoloviční většina lidí nezná priority operací, ale to samo o sobě podle mně obecně není nějaký velký problém. To totiž k tomu spočítání nákupu opravdu potřeba není. Na druhou stranu, na FB jsou především mladší ročníky (dobře, jsou tam i starší, ale je jich méně, a také se méně účastní podobných kravin), a pokud to neznají, tak to asi se školou nepřehánějí - a to už je horší. Ale to je jen taková dedukce.
Ano, svět je plný blbců. Ale z výše uvedeného to podle mně neplyne. Na FB by spíš měl být sestřih komentářů k článkům na novinky.cz - tam jsou mnohdy příspěvky, za které by se měly rovnou zabavovat občanky.
↑ Aquabellla:
Mně se brečet nechce. Z ankety to neplyne, ale i kdyby, když si někdo neumí spočítat nákup, je mi to úplně ukradené. Daleko horší je blbci často škodí - třeba na naší i evropské politické scéně je to hezky vidět. A to je dle mého horší než to, že někdo neví co se myslí zápisem 2+2*0. Nebo jsem včera četl článek o průzkumu veřejného mínění na téma... No, to je jedno.
Irónia:
Ale keď začnete rozoberať túto hlášku:
"9 když delíš nulou, vždy ti výde nula"...
zistíte, aký "geniálny" je ten človek!
Nielen, že nevie základné matematické operácie, ale ten človek nejako dokázal, že ak delíte nulou, vždycky víde nula! Tomu sa hovorí sila myslenia a rozkopanie celej matematiky od základov v jednej vete...
Ale aspoň sa trochu zasmejeme (this is our revenge! Mwahahahahaha...) xD...
Ja si myslim ze ludia ktory uz vysli zo skoly, maju rodiny a chodia do prace v ktorej sa nestretavaju s matematikou tak aby si pripominaly zakony matematiky, zabudly co to s matiky a je to mozno aj tolerovat.. Ved keby ste vy mali rodiny a robite 20 rokov niekde na stavbe alebo v nejakej firme alebo kde tak by ste to tiez nevyriesili spravne.. moj nazor.
↑ Matej1117: Ta otazka byla ve skupine s takovym nazvem, aspon tedy ta posledni, ze je prakticky jasne slozeni prihlasenych. O to je to horsi, ze i podle fotek to jsou vsechno ucastnici kurzu zakladni a stredni skoly :)
↑ Matej1117:
Prosím tě, takovéhle základní věci nikdy nezapomeneš.
↑ gladiator01:
Proč by ne? Pro většinu lidí je znalost této konvence nepotřebná. Znepokojivé je pro mě pouze to, kolik lidí má velmi sebevědomý názor na věci, o kterých toho vědí jen velmi málo. A to se týká také (či spíše zejména) jiných oblastí, než je matematika. Poukázat na toto byla možná i pointa autora otázky.
Když některé znalosti jednou znáš, tak je jen tak nezapomeneš. Jenže v dnešní době se děti ty znalosti nenaučí pořádně. Tento obrázek vypovídá, proč tomu tak je.
↑ koraso:
Násobení má přednost před sčítáním, takže
9 + 0 + 9 + 0 + 9 x 0 + 9
je to samé jako
9 + 0 + 9 + 0 + (9 x 0) + 9
:-)
Edit: Navíc tak jak píšeš rovnítka to psát nemůžeš. Není např. pravda, že 18+0=18+9.
↑ koraso:ak to robíš na obyčajne kalkulačke ktorá má len základné operácie tak ti môže vyjsť nesprávny výsledok na demonštráciu si porovnaj výsledok v obyčajnej verzii kalkulačky vo windows a vedeckej verzii my len dodržujeme staré zvyky to ty si tam dopisuješ zátvorky a počítaš
(9+0+9+0+9)*0 +9 miesto pôvodného 9+0+9+0+9*0+9
koraso napsal(a):
jste horší jak politici,dáte zadání a pak si to upravujete jak se vám to hodí :-DDDD
Obávám se, že celá matematika je postavena na tom, že máš zadání, to pak upravuješ, jak se ti to zrovna hodí, až dojdeš k výsledku :-). Ani tohle tě nepřesvědčí?