Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 01. 2012 09:26 — Editoval mariage (17. 01. 2012 11:40)

mariage
Zelenáč
Reputace:   

operace na množině

Dokáže mi někdo odpovědět?
1.    Kolik je na množině obsahující a) 2 prvky, b) 3 prvky, c) n prvků reflexivních relací?
2.    Kolik je na množině obsahující a) 2 prvky, b) 3 prvky, c) n prvků symetrických relací?

• (téma jako vyřešené označil(a) mariage)

#2 18. 01. 2012 00:48

Jookyn
Místo: Mar. Lázně / Praha
Reputace:   11 

Re: operace na množině

Tabulku relace třeba na dvou prvcích si nakreslit umíš? Co tam musí platit, aby byla realce reflexivní a co aby byla symetrická?

Pak už je to jednoduchá kombinatorika...

#3 18. 01. 2012 08:15

mariage
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jookyn:Když s i nakreslím tabulku pro dva prvky...to znamená v řádcích dva prvky, ve sloupcích dva prvky a pro reflexivní relaci platí, že prvek je v relaci sám se sebou...vyjdou mi jen dvě jedničky na hlavní diagonále....jenže jsem si někde našla odvození pro n-prvků, podle kterého mi vyjde, že těch možností  pro dva prvky je 2 na druhou...........

#4 18. 01. 2012 20:19 — Editoval Jookyn (18. 01. 2012 20:20)

Jookyn
Místo: Mar. Lázně / Praha
Reputace:   11 

jj, na diagonále musejí být jedničky. Ale co je mimo diagonálu už je úplně jedno. Pro relaci na dvou prvcích jsou 2 hodnoty mimo diagonálu a každému z nich je možné přiřadit 2 možnosti - buď nulu nebo jedničku. Tedy $2^{2}$

Pokud budou prvky už 3, tak zase na diagonále jen jedničky a mimo diagonálu už je to jedno. Máme tedy 6 nediagonálních prvků, každý může být buď 0 nebo 1, takže výsledek je $2^{6}$

Pro n prvků už to dohromady dáš?

A se symetrií je to podobně, zase jen stačí vysledovat nějakou pravidelnost v tabulce, která musí platit...

#5 18. 01. 2012 20:54

mariage
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jookyn:Ano už to chápu...........Já jsem si totiž myslela,že jsou důležité jen ty hodnoty s jedničkami,takhle to už dává smysl a vychází to i početně.Mockrát děkuji

Zápatí