Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ bubo:,
Co napisal kolega ti posluzi na kontrolu vysledkov
Tak zacni z urcenym jednej bazy podpriestoru 
GEM moze byt uzitocna....
↑ Sulfan:,
Najprv ta pozdravujem.
Pochopitelne! A ty nie?
Staci najst bazu tych podpriestorov.
↑ vanok: Taky zdravím :). Doteď jsem uměl jen s použitím "své věty", protože nevím jak bych zjistil, kolikačlenná ta báze je (jestli to bude jen jeden vektor, nebo více, protože v tomto případě může být báze
dvoučlenná nebo jednočlenná)
Ked mame bazy priestorov P a Q
x sa da pisat jeznoznacne kazdej baze
akoze je v prieseku
Tie dva vyrazy rovnake a z ich rovnosti urcis podmienku co hladas.
↑ vanok: Samotnému postupu jak bázi najít rozumím
(pro tazatele zde napíšu konkrétně:
pro všechny vektory
samozřejmě platí:
tudíž: ![kopírovat do textarea $\overrightarrow{m} \in [\overrightarrow{v_{1}},\overrightarrow{v_{2}},\overrightarrow{v_{3}} ] \wedge \overrightarrow{m} \in [\overrightarrow{w_{1}},\overrightarrow{w_{2}},\overrightarrow{w_{3}} ]$](/mathtex/fa/fa88dd42530376f6d81a74b8fa5ee483.gif)
z čehož ještě existují takové koeficienty z číselného tělesa, že
)
Jen mi není jasné, jak byste určil, kolik takových vektorů m musím najít. Samozřejmě mi může pomoci, jaký stupeň volnosti má po převedení daná soustava rovnic (
), ale to nemusí být vždy pravidlem.
Ano ale prva etapa je najst bazy V a W
a potom pokracuj. Dobre tak to vyriesime spolu. Zacni z tymy bazamy.
↑ Sulfan:
Dobrý den, nebo možná ahoj.
Jedná se o novou látku. a nějak to nechápu, o co vlastně tady jde.
Pokud byste mi s tím pomohli, a popř. malinko vysvětlili, byla bych moc ráda.
Uča k tomu napsal akorát jakýsi návod: Vektorový prostor V +W je generovaný sjednocením libovolných bází (generátorů) prostorů V a W. Pro průnik použijte vlastnost průniku množin.
Bázi jsme si definovali jako nejmenší možnou množinu generátorů.
takže jsem tam, kde jsem byla.
Nevím, která bije.
S pozdravem Bubo
Vyborne, tak ta necham pokracovat... (akoze to je zaciatok studia tejto temy... pouzi metodu co som ti naznacil)
Brali jsme vektory, vektorové prostory a podprostory. Ale co to je zase báze, dimenze, generatory,
to jsem skutečně zaslechla na přednášce poprvé, a vlastně nám byla řečen akorát definice té "báze",
z níž jsem moc chytrá nejsem. Takže nevím, co je báze, že to souvisí s vektory a prostory, tedy nevím s čím vším možným. No a učím se vektory a prostory. Dřív jsem neměla kdy.
A jestli zvládnu učit "bázi jednotlivých podprostorů V a W ......... - budu muset.
Bubo
bubo napsal(a):
Bázi jsme si definovali jako nejmenší možnou množinu generátorů.
V tom případě to můžeš udělat právě podle této definice: víš, že podprostor ti generují vektory, které máš zadané v lineárním obalu ze zadání. Musíš tedy zjistit, jestli je tento lineární obal nejmenší možný - tedy zkusit, jestli neobsahuje nějaké lineárně závislé vektory (tedy třeba takové, které jsou lineární kombinací ostatních), a ty z tohoto lineárního obalu vyhodit. Až bude tento soubor bez lineárně závislých vektorů, pak ho můžeš prohlásit za bázi jednotlivého podprostoru.
Proto nejdříve zjisti, jestli je soubor vektorů
a) ((1,2,0,2),(1,2,1,2),(3,1,3,1))
b) ((1,1,1,1),(1,-1,1,-1),(1,3,1,3))
lineárně závislý, nebo nezávislý a pokud tedy obsahuje lineárně závislý vektor, tak ho z toho obalu můžeš vyhodit.