Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych požádat jestli by mi někdo prosím nepomohl s tímto příkladem. Potřeboval bych zjistit posunutí bodů A,B,C,D v osách x a y. Síly F1 až F 15 a sílu G, mám už spočítány. Spočítáno mám i napětí ve všech prutech. Všechny 3 úhly a délku L, znám, ostatní délky prutů můžu dopočítat. děkuji za reakce Lukáš

↑ L.u.c.a.s:
Metod existuje celá řada, zde máme navíc situaci zjednodušenou tím, že soustava je staticky určitá. Jednou z možností je jako neznámé nevolit síly v prutech, ale posuvy styčníků, což lze dobře algoritmizovat (pro rozsáhlejší problémy) a vždy to povede na soustavu lineárních rovnic. Pro tebe bude ale v tuto chvíli asi nejlepší použít Castiglianovu větu, tj. vyjádřit celkovou deformační energii a derivovat ji podle síly působící ve směru hledaného posuvu. Tak lze určit svislý posuv bodu A. U ostatních posuvů je potřeba zavést „imaginární bezrozměrnou sílu“ ve směru hledaného posuvu. Podrobnosti a preciznější formulaci najdeš v literatuře. Pokud takhle nestačí, tak tu budu večer.
↑ FliegenderZirkus:
Děkuji. Tak to posunutí v bodě A v ose y jsem spočítal, pomocí rovnice
atd, za ty síly jsem dosazoval z rovnic rovnováhy, jako F1 = 3,63 G, F2 = -3,49G, po konecnem souctu a dosazením za G, to jsem měl již spočítáno mi vyšlo 6,29. Ovšem teďka nevím při posunutí v ose x, případně i u dalších bodů, co mám dosadit za ty
, abych to mohl derivovat podle urcité síly.Síly F3, F7 a F11 podle kterých bych derivoval posunutí v ose y, v bodech B,C,D jsou všechny nulové, takže posunutí v osách y bude 0? Chtěl bych se zeptat zda je dobře tenhle postup u posunutí v bodě v B, v ose x, kde si zvolím imaginární sílu např. F22 proti síle F2, F2=-F22, a do vzorce
, dosadím za F2 vyjádření z rovnic rovnováhy
, to následně zderivuju podle F2 a mám to. Za síla v F2 je kladná z důvodu že F2=-F22. děkuji

↑ L.u.c.a.s:
Možná jsi to napsal jen ve zkratce, ale pro jistotu:
(...) po konecnem souctu a dosazením za G (...)
První část je správně, sečteme deformační energie prutů jako funkci zatěžující síly G:
. Teď ale provedeme tu parciální derivaci:
, kde výrazem nalevo značím vertikální posuv bodu A. Až v tuhle chvíli dosadíme za G číslo.
S ostatními posuvy to bude, jak už jsem naznačil, složitější. Nemáme totiž žádnou sílu, podle které bychom mohli derivovat, musíme si ji tedy pokaždé zavést, provedeme stejné kroky jako v prvním případě a až na konci řekneme, že síla je vlastně rovna nule. Zní to podivně, ale vysvětlení najdeš v literatuře.
Síly F3, F7 a F11 podle kterých bych derivoval posunutí v ose y, v bodech B,C,D jsou všechny nulové, takže posunutí v osách y bude 0?
To jsou vnitřní síly, ta síla vystupující v Castiglianově větě musí být zatěžující.
Chtěl bych se zeptat zda je dobře tenhle postup u posunutí v bodě v B, v ose x, kde si zvolím imaginární sílu např. F22 proti síle F2, F2=-F22 (...)
Ne, to dobře není, tvoje imaginární síla musí být bezrozměrná a mít velikost 1. Zatížení od ní zkoumáš zcela odděleně od zatížení skutečnými silami (v našem případě od G). Vnitřní „síly“ v prutech vzniklé od imaginárního zatížení budou tedy také bezrozměrné, v podstatě takhle popisujeme geometrii té soustavy.
Doporučuji nahlédnout do některé učebnice pružnosti a pevnosti, kde najdeš kvalitnější vysvětlení než ta moje.