Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2012 09:48

L.u.c.a.s
Zelenáč
Reputace:   

Prutová soustava - posunutí uzlů

Dobrý den, chtěl bych požádat jestli by mi někdo prosím nepomohl s tímto příkladem. Potřeboval bych zjistit posunutí bodů A,B,C,D v osách x a y. Síly F1 až F 15 a sílu G, mám už spočítány. Spočítáno mám i napětí ve všech prutech. Všechny 3 úhly a délku L, znám, ostatní délky prutů můžu dopočítat. děkuji za reakce Lukáš

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-01/67335_prut.%2Bsoustava.jpg

#2 26. 01. 2012 11:56

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Prutová soustava - posunutí uzlů

↑ L.u.c.a.s:

Metod existuje celá řada, zde máme navíc situaci zjednodušenou tím, že soustava je staticky určitá. Jednou z možností je jako neznámé nevolit síly v prutech, ale posuvy styčníků, což lze dobře algoritmizovat (pro rozsáhlejší problémy) a vždy to povede na soustavu lineárních rovnic. Pro tebe bude ale v tuto chvíli asi nejlepší použít Castiglianovu větu, tj. vyjádřit celkovou deformační energii a derivovat ji podle síly působící ve směru hledaného posuvu. Tak lze určit svislý posuv bodu A. U ostatních posuvů je potřeba zavést „imaginární bezrozměrnou sílu“ ve směru hledaného posuvu. Podrobnosti a preciznější formulaci najdeš v literatuře. Pokud takhle nestačí, tak tu budu večer.

#3 26. 01. 2012 14:18

L.u.c.a.s
Zelenáč
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:

Děkuji. Tak to posunutí v bodě A v ose y jsem spočítal, pomocí rovnice $U=U1+U2+... Ui$ $U1=\frac{F1^{2}}{2*k1}$ atd, za ty síly jsem dosazoval z rovnic rovnováhy, jako F1 = 3,63 G, F2 = -3,49G, po konecnem souctu a dosazením za G, to jsem měl již spočítáno mi vyšlo 6,29. Ovšem teďka nevím při posunutí v ose x, případně i u dalších bodů, co mám dosadit za ty $F1^2...Fi^{2}$, abych to mohl derivovat podle urcité síly.Síly F3, F7 a F11 podle kterých bych derivoval posunutí v ose y, v bodech B,C,D jsou všechny nulové, takže posunutí v osách y bude 0? Chtěl bych se zeptat zda je dobře tenhle postup u posunutí v bodě v B, v ose x, kde si zvolím imaginární sílu např. F22 proti síle F2, F2=-F22, a do vzorce $U2=\frac{F2^{2}}{2*k2}$, dosadím za F2 vyjádření z rovnic rovnováhy $G=\frac{F2}{3,49}$, to následně zderivuju podle F2 a mám to. Za síla v F2 je kladná z důvodu že F2=-F22. děkuji

#4 26. 01. 2012 19:13

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ L.u.c.a.s:

Možná jsi to napsal jen ve zkratce, ale pro jistotu:

(...) po konecnem souctu a dosazením za G (...)

První část je správně, sečteme deformační energie prutů jako funkci zatěžující síly G: $U=\sum_{i=1}^{15} U_i=\sum_{i=1}^{15}\frac{F_i^2 l_i}{2EA}=\sum_{i=1}^{15}\frac{F_i^2}{2k_i}=f(G)$. Teď ale provedeme tu parciální derivaci: $\Delta A_y=\frac{\partial U(G)}{\partial G}$, kde výrazem nalevo značím vertikální posuv bodu A. Až v tuhle chvíli dosadíme za G číslo.

S ostatními posuvy to bude, jak už jsem naznačil, složitější. Nemáme totiž žádnou sílu, podle které bychom mohli derivovat, musíme si ji tedy pokaždé zavést, provedeme stejné kroky jako v prvním případě a až na konci řekneme, že síla je vlastně rovna nule. Zní to podivně, ale vysvětlení najdeš v literatuře.

Síly F3, F7 a F11 podle kterých bych derivoval posunutí v ose y, v bodech B,C,D jsou všechny nulové, takže posunutí v osách y bude 0?

To jsou vnitřní síly, ta síla vystupující v Castiglianově větě musí být zatěžující.

Chtěl bych se zeptat zda je dobře tenhle postup u posunutí v bodě v B, v ose x, kde si zvolím imaginární sílu např. F22 proti síle F2, F2=-F22 (...)

Ne, to dobře není, tvoje imaginární síla musí být bezrozměrná a mít velikost 1. Zatížení od ní zkoumáš zcela odděleně od zatížení skutečnými silami (v našem případě od G). Vnitřní „síly“ v prutech vzniklé od imaginárního zatížení budou tedy také bezrozměrné, v podstatě takhle popisujeme geometrii té soustavy.

Doporučuji nahlédnout do některé učebnice pružnosti a pevnosti, kde najdeš kvalitnější vysvětlení než ta moje.

Zápatí