Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 02. 2012 14:52

Torpy
Reputace:   

Stejnoměrná konvergence - "trik nx"

Zdravím,
v jednom textu ke stejnoměrné konvergenci posloupnosti funkcí jsem se dočetl následující:

"trik nx" - Pro funkci $g(x)$ zkoumáme chování $f_n(x)=g(nx)$.

Dále jsou obdobně popsané "triky" pro $\frac xn$, $x^n$.

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit k čemu jsou vlastně tyto způsoby dobré a jak se dají použít?

Děkuji mockrát

#2 06. 02. 2012 17:06

Alkac
Reputace:   10 

Re: Stejnoměrná konvergence - "trik nx"

Nechces napsat vic z toho textu?

Tipuju ze jde o to, ze kdyz treba vysetrujes stejnomernou konvergenci funkce x/n na nejakem neomezenem intervalu, tak si misto x predstavis nx a hned vidis ze to nekonverguje stejnomerne

#3 06. 02. 2012 17:20

Torpy
Reputace:   

Text je tady:
http://matematika.cuni.cz/dl/analyza/25 … f-pmin.pdf

Strana 9, první polovina stránky.

Právě že tam k tomu není nic.

#4 06. 02. 2012 19:59

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Rekl bych ze to je dobre na osahani si daneho pojmu. Otazku k cemu to je dobre bych prirovnal k otazce, k cemu je dobry nahodne vybrany priklad z Demidovice.

Mozna se to potom vyuzije nekde dal. Treba u reseni nekterych rovnic se musi konstruovat vhodna posloupnost a jsou nejake bezne obraty, jak delat. (i kdyz tohle mi nic povedomeho nepripomina)

Ted to berte treba tak, ze na pisemce se muze objevit nejaky takovy priklad, uz pochopitelne s konkretni volbou funkce g(x). Anebo se zeptejte vyucujiciho :)

Zápatí