Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Dráha nerovnoměrně zrychleného pohybu (?) (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 08. 02. 2012 23:12

Polopat
Reputace:   

Dráha nerovnoměrně zrychleného pohybu (?)

Zdravím,
rád bych vás poprosil o pomoc. Zajímá mě následující:

Mějme pevnou kladku s lanem, na jednom konci lana závaží o hmotnosti m, na druhém níže pytel s pískem o stejné hmotnosti m (rozdíl výšky pytle a závaží označme h). Po bodnutí nožem do pytle se z něj začne sypat písek s konstantním "výtokem" (jednotka kg/s) a závaží začne klesat (zvedajíc pytel).

Za jakou dobu od bodnutí  se budou pytel i závaží nacházet ve stejné výšce?

(Nemám to z žádné sbírky, napadlo mě to při sledování seriálu Sherlock.)

Dokázal jsem si vyjádřit výslednici i zrychlení, ale obojí bylo proměnlivé v závislosti na čase, a z toho jsem nebyl schopen dostat se k rovnici pro dráhu. Když jsem to zkusil přes přeměnu energií (a dost možná že i špatně) stejně jsem tam měl pořád moc neznámých. Tuším, že cesta asi leží v integrálním počtu, ale s tím jsem se začal seznamovat sotva před týdnem, takže...

Předem dík za každou pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Polopat)

#2 09. 02. 2012 20:54

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Dráha nerovnoměrně zrychleného pohybu (?)

↑ Polopat:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-02/14628_kladka.png
Pokud zanedbáme vliv kladky a tření.
N.Z. pro těleso
$m_0g-T(t)=m_0\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$  (1)
pro pytel
$T(t)-m(t)g=\frac{\mathrm{d} (m(t)\cdot v)}{\mathrm{d} t}$  (2)
kde $m(t)=m_0-kt$  - $k$ je ten "výtok"

(1) + (2)
$m_0g-m(t)g=m_0\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}+\frac{\mathrm{d} (m(t)\cdot v)}{\mathrm{d} t}$
$m_0g-m_0g+ktg=m_0\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}+\frac{\mathrm{d} m(t)}{\mathrm{d} t}v+m(t)\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$         (derivace součinu)
$ktg=m_0\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}-kv+m_0\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}-kt\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$
nyní si zavedu parametr $\mu=\frac k{m_0}$ a celou rovnici vydělím $m_0$. Dostávám
$\mu(v+gt)=(2-\mu t)\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}$
Pokud tě zajímá matematická stránka řešení této difernciální rovnice, zkus to v sekci "Vysoká škola". Já to nechal spočítat stroj

$v=\frac{K}{2-\mu t}+\frac{\mu gt^2}{4-2\mu t}$, kde $K$ je integrační konstanta. Z počátečních podmínek $v(0)=0$ plyne $K=0$ a
$v=\frac{\mu gt^2}{4-2\mu t}$
Nyní můžeš zjistit zrychlení
$a(t)=\frac{\mathrm{d} v}{\mathrm{d} t}=\frac{\mu gt(4-\mu t)}{2(2-\mu t)^2}$
Můžeš taky zjistit např. rychlost v okamžiku, kdy se pytel vyprázdní $t^\prime=\frac{1}{\mu }$, $v(t^\prime)=\frac{g}{2\mu }$
a závislost dráhy na čase
$s=\int v\,\text{d}t=\int \frac{\mu gt^2}{4-2\mu t}\,\text{d}t$
Zase jsem to nechal spočítat stroj
$s=\frac{g}{4\mu ^2}\left[\mu t(\mu t+4)+8\ln \left|\frac{2-\mu t}{2}\right|\right]$  (dráha pytle s už započtenou počáteční podmínkou $s(0)=0$)
Když nyní chceš vědět, kdy se zápaží a pytel potkají, musíš z rovnice
$\frac{g}{4\mu ^2}\left[\mu t(\mu t+4)+8\ln \left|\frac{2-\mu t}{2}\right|\right]=\frac h2$
vypočítat $t$. Analyticky to nejde. Smůla.

Samozřejmě všechy vztahy platí pouze než se vysype písek.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 12. 02. 2012 16:47

Polopat
Reputace:   

Re: Dráha nerovnoměrně zrychleného pohybu (?)

↑ zdenek1:
Super, děkuju! Nedokázal bych to sice ještě spočítat na papíře bez Wolframu, ale postup už je mi jasný.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Dráha nerovnoměrně zrychleného pohybu (?) (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí