Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
rád bych vás poprosil o pomoc. Zajímá mě následující:
Mějme pevnou kladku s lanem, na jednom konci lana závaží o hmotnosti m, na druhém níže pytel s pískem o stejné hmotnosti m (rozdíl výšky pytle a závaží označme h). Po bodnutí nožem do pytle se z něj začne sypat písek s konstantním "výtokem" (jednotka kg/s) a závaží začne klesat (zvedajíc pytel).
Za jakou dobu od bodnutí se budou pytel i závaží nacházet ve stejné výšce?
(Nemám to z žádné sbírky, napadlo mě to při sledování seriálu Sherlock.)
Dokázal jsem si vyjádřit výslednici i zrychlení, ale obojí bylo proměnlivé v závislosti na čase, a z toho jsem nebyl schopen dostat se k rovnici pro dráhu. Když jsem to zkusil přes přeměnu energií (a dost možná že i špatně) stejně jsem tam měl pořád moc neznámých. Tuším, že cesta asi leží v integrálním počtu, ale s tím jsem se začal seznamovat sotva před týdnem, takže...
Předem dík za každou pomoc.
↑ Polopat:
Pokud zanedbáme vliv kladky a tření.
N.Z. pro těleso
(1)
pro pytel
(2)
kde - je ten "výtok"
(1) + (2)
(derivace součinu)
nyní si zavedu parametr a celou rovnici vydělím . Dostávám
Pokud tě zajímá matematická stránka řešení této difernciální rovnice, zkus to v sekci "Vysoká škola". Já to nechal spočítat stroj
, kde je integrační konstanta. Z počátečních podmínek plyne a
Nyní můžeš zjistit zrychlení
Můžeš taky zjistit např. rychlost v okamžiku, kdy se pytel vyprázdní ,
a závislost dráhy na čase
Zase jsem to nechal spočítat stroj
(dráha pytle s už započtenou počáteční podmínkou )
Když nyní chceš vědět, kdy se zápaží a pytel potkají, musíš z rovnice
vypočítat . Analyticky to nejde. Smůla.
Samozřejmě všechy vztahy platí pouze než se vysype písek.
↑ zdenek1:
Super, děkuju! Nedokázal bych to sice ještě spočítat na papíře bez Wolframu, ale postup už je mi jasný.
Stránky: 1