Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer. Mám problém s tímto příkladem. Zadání: Je dán kvádr ABCDEFGH. AB=5, Bc=3cm, AE=6cm.Vypočtěte odchylku přímky BG a roviny BCE.
Odchylka přímky od roviny je odchylka přímky jejího pravoúhlého průmětu do této roviny.
Bod B leží v rovině BCE, takže se zobrazí do bodu B. Ale ať přemýšlím jak přemýšlím, nemohu najít kolmý průmět bodu G do roviny BCE. Mohl by mi prosím někdo poradit kde se nachází? Pak už bych si s výpočtem snad věděla rady.
Děkuji, zdraví Ingrid.
Roviny BCE a CGH jsou navzájem kolmé a jejich průsečík je přímka CH. Průmět bodu G tedy bude pata výšky na stranu CH v pravoúhlém trojúhelníku CGH.
Ahoj re]p261250|marnes[/re],
Tvoja uvaha este nezarucuje, ze ide o kolmu projekciu na danu rovinu.
Treba aspon overit, ze priamka
je smeru normalneho vektoru roviny 
↑ marnes:
POZDRAVY
ja som pisal, ze to len treba doplnit...inac je to ok .
Aj ja niekedy nieco co by malo byt napisane nenapisem, to sa stane kazdemu.
Napriklad (toto co som len teraz tu videl )ma to overene ↑ Anonymystik:
no prvne jsem si spocitala stranu v trojuhelniku BCG a to pythagorasem takze mi vyslo strana c=6,7, za druhe jsem pocitala uhel v trojuhelniku PCG a to uhel PCG pocitala jsem
=argustg
/3 a vysel uhel 59°2'
za treti jsem pocitala sin
=
/3, velikost
=2,57
za ctvrte jsem pocitala v trojuhelniku GBP stranu uhel GBP sin
=2,57/6,7 a to se rovna 22°
takze kde mam chybu prosim :)
tak v tom chyba asi neni :-( tady je problem ze tak trosku nechapete vyraz stredoskolska matematika :D viz Honzc...vysvetleni je mozno jedine pres pythagorovu vetu ci trigonometrii max z definice trojuhelniku :) nema nekdo takove reseni to moje je chybne :-(
↑ ebabuli:
Tak tedy středoškolsky (trigonometrie)
↑ Honzc:pythagorova veta jo to se uci to chapu ale parametricka rovnice primky se uci az v analyticke geometrii a to jsme se jeste neucili takze to nemuzu pouzit :( kdyz to pocitam tak vlastne strana x velikost strany PG musi vyjit 3.84 cm a me zahadou vychazi stale 2,57 cm
↑ ebabuli:
S tebou je to těžké.
Vždyť v posledním výpočtu není použita žádná analytická geometrie.
Je použita Pythagorova věta, podobnost trojúhelníků HGC a GPC a nakonec trigonometrie (funkce sinus)
Jinak když si ten můj příspěvek přečteš tak