Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
ve třetím řádku můžeš sečíst (bez žádných úprav) druhý a třetí sčítanec (maji spol. jmenovatel
, potom v tomto zlomku se vykrátí (1+x) a výsledek spolu s posledním zlomkem dává 0.
Je to tak slovně srozumitelné? Snad jsem nic jiného nepřehledla. V pořádku? Děkuji.
↑ Mythic:
tak sem, prosím, vkládej přímo odkaz na vložení do Wolfram, nebo překontroluj v MAW. Mně se to jeví tak, jak jsem napsala.
↑ Mythic:
děkuji, první a třetí sčítanec (velké odmocniny) lze sečíst (vytknout velkou odmocninu, v závorce bude (x+1), které po zavedení pod odmocninu se vykrátí), potom se výsledek vynuluje s
.
V těchto úpravách je třeba si dávat pozor na podmínky úprav, například pokud se výraz vyjme z odmocniny, musí být použita absolutní hodnota (zde jsme zaváděli pod odmocninu). Další podmínky by snad plynuly ze samotného zadání (def. obory), ale pro jistotu si překontroluj podmínky úprav i "po cestě k výsledku".