Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chci se zeptat, jestli někdo nevíte o algoritmu na řešení třidiagonálních matic. Našel jsem cosi zde http://wikiskripta.fjfi.cvut.cz/wiki/im … b4557a.pdf str.8 a 9(1.3.1) ale nechápu proč je tam jednou x s indexem i,k a pak n? A tak nějak celkově to moc nechápu. Mohl by mi to někdo vysvětlit?
↑ Honza90:,
nemam dost kludu, aby som to pocital podrobne, ale sa mi zda najdolezitejsie na veci je charaktene silnej regularity ( je to tam definovane?) co znamena ze su regulierne a sa daju v Gausovej metode pouzit bez vymeny riadkov.
Tridiagonalité, skor zjednodusi problem ( ale sa take matice vyskytuju v diskretizacii niektorych diferencialnych rovnic)
↑ Honza90:
Řeší se to tzv. faktorizací (formálně je popsaná v tom odkazovaném textu). Není to nic složitého, soustava se řeší odzadu. V prvním kroku spočteš třeba maticovou úpravou
a
a z dalších rovnic se již přímo (explicitně) počítají neznámé:
,
...
. Složitost O(n).
↑ Honza90:
Teď koukám že jsem napsal pěknou blbost, xn a x(n-1) tak uplně jednoduše samozřejmě spočítat nejde.
Omlouvám se. Nastuduj si to z té odkazované učebnice, zas tak složité to být nemůže...Když se nám o tom kdysi na přednáškách zmiňovali, odnesl jsem si dojem že je to zcela jednoduchá záležitost, které se nemá smysl důkladněji zabývat :).
Stránky: 1