Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2012 17:13

Honza90
Reputace:   

třidiagonální matice

Chci se zeptat, jestli někdo nevíte o algoritmu na řešení třidiagonálních matic. Našel jsem cosi zde http://wikiskripta.fjfi.cvut.cz/wiki/im … b4557a.pdf str.8 a 9(1.3.1) ale nechápu proč je tam jednou x s indexem i,k a pak n? A tak nějak celkově to moc nechápu. Mohl by mi to někdo vysvětlit?

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

• (téma jako vyřešené označil(a) Honza90)

#2 03. 03. 2012 17:53 — Editoval vanok (04. 03. 2012 12:11)

vanok
Reputace:   742 

Re: třidiagonální matice

↑ Honza90:,
nemam dost kludu, aby som to pocital podrobne, ale sa mi zda najdolezitejsie na veci je charaktene silnej regularity ( je to tam definovane?) co znamena ze su regulierne a sa daju v Gausovej metode pouzit bez vymeny riadkov.
Tridiagonalité, skor zjednodusi problem ( ale sa take matice vyskytuju v diskretizacii niektorych diferencialnych rovnic)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 03. 03. 2012 19:07

zpsi
Reputace:   

↑ Honza90:
Řeší se to tzv. faktorizací (formálně je popsaná v tom odkazovaném textu). Není to nic složitého, soustava se řeší odzadu. V prvním kroku spočteš třeba maticovou úpravou  $x_n$ a $x_{n-1}$ a z dalších rovnic se již přímo (explicitně) počítají neznámé: $x_{n-2}$, $x_{n-3}$ ... $x_1$.  Složitost O(n).

#4 04. 03. 2012 12:10 — Editoval Honza90 (04. 03. 2012 14:52)

Honza90
Reputace:   

"maticovou úpravou" myslíš třeba zpetnou gaussovku? Moh byste to nekdo demonstrovat na prikladu? třidiagonalni matice aspon 4x4. Dik.

#5 04. 03. 2012 20:54

zpsi
Reputace:   

↑ Honza90:
Teď koukám že jsem napsal pěknou blbost, xn a x(n-1) tak uplně jednoduše samozřejmě spočítat nejde.
Omlouvám se. Nastuduj si to z té odkazované učebnice, zas tak složité to být nemůže...Když se nám o tom kdysi na přednáškách zmiňovali, odnesl jsem si dojem že je to zcela jednoduchá záležitost,  které se nemá  smysl důkladněji zabývat :).

#6 04. 03. 2012 21:26

Honza90
Reputace:   

jojo, už to vstřebávám, je to trochu záludný když si tu definici člověk přečte jenom tak z rychlíku. :D

Zápatí