Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 03. 2012 21:53

elijah

Tlak kamionu na led

Dobrý den, mám opět pár dotazu.

1. Představte si kamion který jede na ledu určitou rychlostí a váží 5 tun, když budu brát že je tloustka ledu konstatní, pusobí kamion na led stále stejnou váhou ?  když jede dejme tomu 100 km/h po tom ledě a pak zastaví a bude stát, v kterém případě by byla vetší šance že se propadne skrz led kdyby byl tenký ? Mění se rozložení hmotnosti při pohybu ? nebo bude stále stejné ?

2. když mám 2 metrovou trubici jednou ji naplním vodou a po druhé bude prázdná bude v ní vzduch, a ja hodím do obou ocelovou kuličku, v té trubici s vodou by měla dopadnou na dno trubice později protože má voda větší hustotu a měla by jí více spomalit ne ? Ale když jsem něco podobného zkoušel v obou případech dopadly skoro stejně, jak velkou trubici bych musel mít aby byl tento jev pozorovatelny ?

Předem děkuji za jakekoliv myšlenky.

• (téma jako vyřešené označil(a) elijah)

#2 10. 03. 2012 22:51 — Editoval Kyller (10. 03. 2012 22:54)

Kyller
Zelenáč
Reputace:   

Re: Tlak kamionu na led

1) Mění, protože rychlostí roste hmotnost podle
$m=\frac{m_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}$

2) Tam záleží na hustotě ocelové kuličky, čím větší hustota, tím menší vztlaková síla a tím větší výsledná síla směřující k Zemi.
$F_{vz}=V\varrho g$
$F_{vz}=ma$

#3 11. 03. 2012 08:07

elijah

↑ Kyller:
Děkuji moc tak to mě nenapadlo :-)

#4 16. 03. 2012 16:57

LukasM
Reputace:   193 

↑ elijah:
To je dobře že tě to nenapadlo, protože to není dobře. To $\rho$ nahoře totiž není hustota kuličky, ale hustota kapaliny. Hustota kuličky nijak vztlakovou sílu neovlivní, pokud se nezmění její objem. Navíc nevím co by mělo vlastně záviset na hustotě kuličky, když jsi v obou případech použil stejnou. Kromě tíhové a vztlakové síly navíc bude působit síla odporová, na kterou ↑ Kyller: nějak zapomněl. O té už jsme se obšírně bavili tady - odkaz na ta naše praktika a prozkoumání protokolu, který jsem ti poslal jistě pomůže.

#5 16. 03. 2012 20:24

elijah

↑ LukasM:
Ja vím, našel jsem tam pár zajímavých vzorců, ale stejně jsem z toho blbej. Moje IQ je na urovni zmraženého krémačku, nemáš ponětí jak blbě se s tím pracuje.   
Vím, že když mam v tom příkladu 2) trubici která je plná vody a ve druhé je jen vzduch, tak odpor vody je daleko větší ale přesto když jsem je tam hodil tak dopadly stejně. Umím spočítat odpor prostředí, případně podle těch skript bych dovedl spočítat i odporovou sílu kuličky pokud funguje stokesuv vzorec F=6*pi*n*r*v ale platí jen pro rychlosti "v" v nichž je laminarní proudění, což nemam ponětí jestli bude moje uloha splnovat. To je všechno geniální ale já bych chtěl vědět jaké budou rozdíly mezi jednotlivými trubicemi když budou ruzně dlouhé.

Tzn. pustím kuličku do trubice o delce 30 cm naplněné vodou a chci spočítat za jak dlouho se dotkne dna trubice, tedy výsledný čas v sekundách a to samé u trubice naplněné vzduchem jde to ? Potom bych si zkoušel tu trubici zvetšovat a viděl bych u jaké výšky je ten rozdíl už pozorovatelný.

Pokud by jste mi byl schopen nabídnout alespon navod nebo ten vzorec byl bych vám moc vděčný, ale nezapomínejte na iq takže pokud možno po lopatě. Děkuji.

Zápatí